ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Διάγγελμα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις - Αποκαθίσταται η τάξη δηλώνει ο πρόεδρος

Καζακστάν: Διάγγελμα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις - Αποκαθίσταται η τάξη δηλώνει ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος του Καζακστάν θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση AP Photo / Vladimir Tretyakov

Η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος στο Καζακστάν  δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας, που μαίνονταν εδώ και ημέρες στη χώρα με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά την αποστολή Ρώσων αλεξιπτωτιστών

Στο μεταξύ χθες, νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κύρια πόλη του Καζακστάν την Πέμπτη, μετά την αποστολή αλεξιπτωτιστών από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταστείλουν την εξέγερση που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες τη χώρα.

Η αστυνομία στην κύρια πόλη Αλμάτι είπε ότι σκότωσε δεκάδες «ταραχοποιούς» κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Πάνω από 2.000 άτομα συνελήφθησαν.

Μετά από μια νύχτα έντονων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών στους δρόμους, μια προεδρική κατοικία στην πόλη και το γραφείο του δημάρχου έγιναν παρανάλωμα, και καμένα αυτοκίνητα γέμισαν την πόλη, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ