ΚΟΣΜΟΣ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τι συνέβη τελικά στη Μελβούρνη - Στον «αέρα» η συμμετοχή στο Αυστραλιανό Open

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τι συνέβη τελικά στη Μελβούρνη -  Στον «αέρα» η συμμετοχή στο Αυστραλιανό Open
AP Photo/Dita Alangkara

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας έχει προκαλέσει η αβέβαιη, για την ώρα, συμμετοχή του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο την τελευταία διετία, Νόβακ Τζόκοβιτς, στο Αυστραλιανό Open.

Τα φώτα των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένα στην υπόθεση που έχει προκαλέσει κύμα οργής στους Αυστραλούς για ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση του Σέρβου τενίστα και, αντίστοιχα, σφοδρές αντιδράσεις στους Βόσνιους υποστηρικτές του Τζόκοβιτς.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, η βίζα εισόδου του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις ανακλήθηκε καθώς δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Μετά από πολύωρη παραμονή στο αεροδρόμιο, ο -κατά δήλωσή του αντίθετος με τον εμβολιασμό- Νόβακ Τζόκοβιτς οδηγήθηκε σε ξενοδοχείο όπου παραμένει σε καραντίνα.

Η Συνοριακή Αρχή της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέτυχε να παρουσιάσει τις απαραίτητες αποδείξεις για να καλύπτει τις προϋποθέσεις εισόδου στην Αυστραλία και η βίζα του κατά συνέπεια ακυρώθηκε. Οι μη Αυστραλοί πολίτες που δεν έχουν βίζα εισόδου ή που τους ακυρώνεται τίθενται υπό κράτηση και απελαύνονται από την Αυστραλία».

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Tennis Australia είχε ήδη ειδοποιηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, ότι δεν θα επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα σε μη εμβολιασμένους παίκτες, ανεξάρτητα από το εάν είχαν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, ενημέρωσε τον CEO του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, ότι μια πρόσφατη νόσηση από Covid-19 δεν θα έδινε ιατρική εξαίρεση στους μη εμβολιασμένους παίκτες.

«Η Αυστραλιανή Συνοριακή Αρχή έχει ενημερώσει ότι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στην Αυστραλία θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι όπως ορίζεται από την Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Ανοσοποίησης (ATAGI). Σε σχέση με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις σας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι άτομα που προσβλήθηκαν από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες και επιδιώκουν να εισέλθουν στην Αυστραλία από το εξωτερικό και δεν έχουν λάβει δύο δόσεις από εγκεκριμένο ή αναγνωρισμένο εμβόλιο από την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων, δεν λαμβάνονται υπόψιν ως πλήρως εμβολιασμένοι», αναφέρε η σχετική επιστολή με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2021.

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο η Tennis Australia και οι διοργανωτές του Αυστραλιανού Open ενημέρωσαν έγκαιρα τον κάτοχο 20 τίτλων Grand Slam.

Διπλωματικό «επεισόδιο»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μορισον, είχε προαναγγείλει ότι «ο Τζόκοβιτς θα μπει στο πρώτο αεροπλάνο για να γυρίσει πίσω αν δεν δικαιολογηθεί επαρκώς» και είχε τονίσει ότι δεν θα έχει καμία πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον πολίτη φτάνει στην Αυστραλία αυτήν την περίοδο της πανδημίας.

Μετά τα όσα εκτιλύχθηκαν στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόκοβιτς να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στην Μελβούρνη ώστε να μπορεί να προπονείται.

Συγκέντρωση στο Βελιγράδι από την οικογένεια και τους υποστηρικτές του Νόβακ ΤζόκοβιτςΠηγή: AP Photo/Darko Vojinovic

Τη Δευτέρα η εκδίκαση της έφεσης του «Νόλε»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παραμένει για τρίτη ημέρα σε καθεστώς καραντίνας στην Μελβούρνη, με τον Σέρβο να περιμένει την εκδίκαση της έφεσής του για την ακύρωση της βίζας, ώστε να λάβει μέρος στο πρώτο τουρνουά Grand Slam της τενιστικής σεζόν.

Το ξενοδοχείο Park Hotel στο προάστιο Κάρλτον χρησιμοποιείται για την προσωρινή κράταση μεταναστών που δεν διεθέτουν τα απαραίτητα έγγγραφα για την είσοδό τους στην Αυστραλία.

Με δύο νέες αναρτήσεις του ο «Νόλε» ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του για τη στήριξή τους, ενώ ανέβασε μία φωτογραφία με τη γέννηση του Ιησού Χριστού και ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» στους παλαιοημερολογίτες χριστιανούς ορθόδοξους

«Ευχαριστώ όλο τον κόσμο ανά τον πλανήτη για τη συνεχή σας στήριξη. Μπορώ να την αισθανθώ και την εκτιμώ», έγραψε στη μία ανάρτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ