ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ

Πέθανε ο ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ
Κατέκτησε τo πρώτο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Lilies of the Field» AP Photo/Doug Mills

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ. Πρόκειται για τον πρώτο μαύρο ηθοποιό που κατέκτησε Όσκαρ και άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς νεότερους αστέρες του Χόλιγουντ έκτοτε.

Λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τρόπο του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστές.

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ, Αμερικανός με καταγωγή από τις Μπαχάμες, ήταν ένας ηθοποιός που «έσπασε» πολλά ταμπού στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 -με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Όσκαρ για Α' Ανδρικό Ρόλο το 1964.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Πουατιέ ήταν επανειλημμένα ο «πρώτος». Έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε διεθνές βραβείο κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1957. Ο πρώτος που προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού το 1958 -και ο πρώτος που το κέρδισε τελικά για το «Lilies of the Field».

«Είχα ένα αίσθημα ευθύνης όχι μόνο για τον εαυτό μου και για την εποχή μου, αλλά σίγουρα για τους ανθρώπους που αντιπροσώπευα», δήλωσε ο Πουατιέ το 2008. «Έτσι, είχα την ευθύνη να τους εκπροσωπώ με τρόπους που θα έβλεπαν και θα έλεγαν, "Εντάξει, μου αρέσει αυτό"».

Ενδεικτική είναι η κριτική του Βίνσεντ Κάναμπι των New York Times το 1969 για την ερμηνεία του Πουατιέ στο «Ο Χαμένος Άνθρωπος»: «Ο Σίντνεϊ Πουατιέ δεν κάνει ταινίες, κάνει ορόσημα».

Πέρα από τα βραβεία, ο Πουατιέ δεν έμεινε στους τυπικούς ρόλους των μαύρων ηθοποιών στο Χόλιγουντ. Σπάζοντας ένα ακόμη ταμπού, έπαιξε το 1967 στο Guess Who’s Coming to Dinner, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κομεντί για την ιστορία ενός μεικτού ζευγαριού -η πρώτη του είδους που εξιστορούσε με θετικό πρόσημο την ερωτική ιστορία ενός μαύρου και μιας λευκής.

Το 1975, εμφανίστηκε στην πρώτη ταινία που πήρε θέση κατά του απαρτχάιντ, «The Wilby Conspiracy», ενώ για το «The Lost Man» του 1969, απαίτησε τουλάχιστον το μισό από το κινηματογραφικό συνεργείο να αποτελείται από μαύρους- κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ ήταν γνωστός ακτιβιστής και εκτός οθόνης. Το 1963 συμμετείχε στη διαδήλωση όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ομιλία-σταθμό «Έχω ένα Όνειρο».

Ο ίδιος ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αναγνώρισε τη συνεισφορά του Πουατιέ στην κοινωνία, λέγοντας για τον ηθοποιό το 1967: «Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλο βάθος, ένας άνθρωπος με μεγάλες κοινωνικές ανησυχίες, ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ