ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Κρίση προσωπικού στα νοσοκομεία - Δεκάδες χιλιάδες οι ελλείψεις

Κορωνοϊός - Βρετανία: Κρίση προσωπικού στα νοσοκομεία - Δεκάδες χιλιάδες οι ελλείψεις
Περισσότερα από 40.000 άτομα δεν μπορούσαν να εργαστούν για τουλάχιστον δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα (AP Photo/Matt Dunham)

Τον υψηλότερο αριθμό απουσιών λόγω Covid από την κυκλοφορία του εμβολίου, βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Περισσότερα από 40.000 άτομα δεν μπορούσαν να εργαστούν για τουλάχιστον δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Κατά μέσο όρο 35.596 υπάλληλοι ήταν άρρωστοι με Covid την περασμένη εβδομάδα, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021 στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και υψηλότερο από κάθε εβδομάδα, αφότου σε όλες τις ομάδες προτεραιότητας προσφέρθηκε τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός του προσωπικού του NHS στην Αγγλία που ήταν άρρωστο λόγω Covid αυξήθηκε κατά 41% την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των υπηρεσιών υγείας. Ο μέσος όρος των σχεδόν 36.000 ήταν αυξημένος από τους 25.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι επίσης η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι απουσίες αυξάνονται κατά περίπου 40%.

Αυτοί οι αριθμοί απουσιών εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους που παρατηρήθηκαν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος, όταν σχεδόν 83.000 μέλη του προσωπικού ήταν εκτός λόγω του Covid.

Συμπεριλαμβανομένων των απουσιών χωρίς Covid, περισσότεροι από 80.000 υπάλληλοι απουσίαζαν κάθε μέρα κατά μέσο όρο, από 71.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν οι μισές απουσίες προσωπικού οφείλονται στον Covid (44%).

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό αναπτύχθηκε για να βοηθήσει νοσοκομεία στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων 40 γιατρών.

Όπως ανέφερε η Συνομοσπονδία NHS αυτή την εβδομάδα, σε ορισμένα νοσοκομεία, οι άρρωστοι έφταναν έως και τα 750 άτομα ως αποτέλεσμα του Covid ή άλλων ασθενειών. Μάλιστα, σε ένα νοσοκομείο, 270 από τα 413 άτομα προσωπικό σε αναρρωτική άδεια την περασμένη Παρασκευή ήταν άμεσο αποτέλεσμα του Covid.

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση προσωπικού στο NHS, με ορισμένα νοσοκομεία να μας λένε ότι έχουν περίπου το 10% του προσωπικού τους σε απομόνωση ή σε αναρρωτική άδεια για άλλους λόγους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της συνομοσπονδίας, Μάθιου Τέιλορ την Πέμπτη.

Στα νοσοκομεία επικρατεί διάχυτη ανησυχία για τις μονάδες που έμειναν με πολύ λίγο προσωπικό για να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα προσωπικού για τους ασθενείς, πρόσθεσε.

Πολλά νοσοκομεία χρειάστηκε πρόσφατα να δηλώσουν ένα κρίσιμο εσωτερικό περιστατικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο ζήτησης που αντιμετωπίζουν, αναφέροντας τις απουσίες λόγω ασθένειας του προσωπικού ως βασικό λόγο.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του NHS Αγγλίας, καθηγητής Στέφεν Πόουις, η παραλλαγή Όμικρον σήμαινε ότι υπήρχαν περισσότεροι ασθενείς για θεραπεία και λιγότερο προσωπικό για τη θεραπεία τους. «Στην πραγματικότητα, περίπου 10.000 περισσότεροι συνάδελφοι από το NHS έλειπαν κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες και σχεδόν οι μισές απουσίες οφείλονται πλέον στον Covid. Αν και δεν γνωρίζουμε την πλήρη κλίμακα των πιθανών επιπτώσεων που θα έχει αυτό το νέο στέλεχος, είναι σαφές ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και, ως εκ τούτου, τα κρούσματα Covid στα νοσοκομεία είναι τα υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους – συσσωρεύοντας ακόμα περισσότερη πίεση στο σκληρά εργαζόμενο προσωπικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ