ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Νεκροί, καταστολή και στρατεύματα υπό ρωσική διοίκηση

Καζακστάν: Νεκροί, καταστολή και στρατεύματα υπό ρωσική διοίκηση
Στρατιώτες επιβιβάζονται από τη Ρωσία σε μεταγωγικά αεροσκάφη με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν AP Photo/Vladimir Tretyakov

Άλλα δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν εξοπλισμό και στρατιώτες της υπό ρωσικής διοίκησης Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) αναχώρησαν από τη Ρωσία για το Καζακστάν, όπου ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τακάγεφ προειδοποιεί με σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μέχρις σημείου εν ψυχρώ εκτέλεσης «συμμοριτών και τρομοκρατών», όπως αποκαλεί τους διαδηλωτές σε διαδοχικά διαγγέλματά του.

Ο Καζάκος πρόεδρος διακήρυξε σήμερα, Παρασκευή, ότι η κατάσταση «έχει σταθεροποιηθεί» στο Αλμάτι, επίκεντρο των βιαιότερων ταραχών, αλλά η αποκαλούμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνεχίζεται ανά τη χώρα και στις δυνάμεις ασφαλείας έχει δοθεί εντολή «να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση».

Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, και εκατοντάδες οι τραυματίες, στις ταραχές που σαρώνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, ενώ ένας αστυνομικός έχει εντοπιστεί αποκεφαλισμένος.

Διαβάστε επίσης

Καζακστάν: Γιατί «ανεφλέγη» η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας και πώς εμπλέκεται η Ρωσία

Έως σήμερα 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί και 748 αριθμούν οι τραυματίες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ίδια πηγή, «26 ένοπλοι εγκληματίες» έχουν σκοτωθεί και άνω των 3.800 διαδηλωτών έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν έχουν συλλάβει 3.811 άτομα.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου Tass.

Η κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος μετέδωσε ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε μικρό λεωφορείο.

Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών.

Η κρατική τηλεόραση Khabar-24 μετέδωσε, πάντως, ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού. Νωρίτερα, η τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.

Εν τω μεταξύ, από τη Μόσχα, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.

Διαβάστε επίσης

Καζακστάν - Μπλίνκεν: Πολύ δύσκολα θα αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις

Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Γιομάρτ Τακάγεφ, ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ