ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μεξικό: «Θερίζει» η πανδημία στη χώρα με πάνω από 300.000 νεκρούς

Κορωνοϊός - Μεξικό: «Θερίζει» η πανδημία στη χώρα με πάνω από 300.000 νεκρούς
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μεξικό υφίσταται το πέμπτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο, εν μέσω αναζωπύρωσης της υγειονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο. AP Photo / Marco Ugarte

Το τραγικό ορόσημο των 300.000 νεκρών ξεπέρασε την Παρασκευή το Μεξικό, καθώς η χώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υφίσταται το πέμπτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο, εν μέσω αναζωπύρωσης της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού σε διεθνές επίπεδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες που καταγράφουν επισήμως τα περισσότερα θύματα είναι οι ΗΠΑ (836.241 νεκροί), η Βραζιλία (619.822), η Ινδία (483.463) και η Ρωσία (314.604). Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει το Μεξικό, με 300.101 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, εκ των οποίων 168 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 28.023 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί από την εκδήλωση της πανδημίας, με το σύνολό τους να φθάνει τα 4.083.118.

Οι επίσημοι αριθμοί των θυμάτων και των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένοι, όπως έχουν αναγνωρίσει στελέχη του υπουργείου Υγείας. Οι θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 είχαν φθάσει σε 451.864 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δεδομένα των μεξικανικών ληξιαρχείων.

Εξάλλου κάπου εξήντα πτήσεις ακυρώθηκαν στο Μεξικό προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, καθώς 87 πιλότοι μολύνθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον τομέα των αερομεταφορών.

Εν μέσω τέταρτου κύματος, δόθηκε από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα άδεια χρήσης του χαπιού Molnupiravir (της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck) για την COVID-19 στο Μεξικό, όπως έχει συμβεί ήδη σε αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα ότι παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας, απέκλεισε όμως κάθε ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown.

Οι μεξικανικές αρχές δεν ζητούν από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην επικράτεια να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού τους κατά της Covid-19, ούτε βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ