ΚΟΣΜΟΣ

Ταραχές στο Καζακστάν: Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη ρωσική βοήθεια και αποχωρούν... διπλωματικά

Ταραχές στο Καζακστάν: Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη ρωσική βοήθεια και αποχωρούν... διπλωματικά
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 26 «ένοπλοι εγκληματίες» και 18 άνδρες επιβολής της τάξης έχουν σκοτωθεί στις ταραχές AP Photo/Vladimir Tretyakov

Τη δυσαρέσκειά τους για τη ρωσική παρουσία στο Καζακστάν, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει θέατρο αιματηρών συγκρούσεων, εκφράζουν, εμμέσως πλην σαφώς, οι ΗΠΑ.

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από το Καζακστάν των μη απολύτως απαραίτητων μελών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των συγγενών τους που εργάζονται στο γενικό προξενείο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, όπου παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τις αρχές.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ στο Καζακστάν πρέπει να είναι ενήμεροι ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ενδέχεται να πλήξουν πολύ σοβαρά τη δυνατότητα της αμερικανικής πρεσβείας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε αμερικανούς πολίτες που αποχωρούν» από τη χώρα, σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου στο Καζακστάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε χθες αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αναγκαίο να ζητήσει το Καζακστάν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός του, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και προειδοποίησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» να αποχωρήσουν στο μέλλον.

«Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι αφού βρεθούν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνετε να φύγουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Η ρωσική βοήθεια ήρθε κατόπιν αιτήματος του Καζάκου προέδρου Τοκάγιεφ, ο οποίος διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας του να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών «χωρίς προειδοποίηση», όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 26 «ένοπλοι εγκληματίες» και 18 άνδρες επιβολής της τάξης έχουν σκοτωθεί στις ταραχές.

«Πάγωσε» τις εξαγωγές όπλων η Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανία διέκοψε όλες τις εξαγωγές όπλων στο Καζακστάν εξαιτίας των ταραχών στη χώρα της κεντρικής Ασίας, πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το Βερολίνο έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εξαγωγή τέτοιων ειδών στο Καζακστάν. Πέρυσι, είχαν δοθεί 25 άδειες για την εξαγωγή όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού, αξίας περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό είναι συγκριτικά χαμηλό, αλλά η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θεώρησε το μέτρο επιβεβλημένο λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ