ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τοκάγεφ για την κρίση στη χώρα

Καζακστάν: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τοκάγεφ για την κρίση στη χώρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «οι πρόεδροι αντήλλαξαν απόψεις όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν», ενώ προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε «διαρκή επαφή». AP Photo

Η κρίση στο Καζακστάν βρέθηκε το Σάββατο στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «οι πρόεδροι αντήλλαξαν απόψεις όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν», ενώ προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε «διαρκή επαφή».

tokayev.jpg
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ / AP photo

Ο κ. Τοκάγεφ ενημέρωσε τον κ. Πούτιν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και τον ευχαρίστησε για την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της Ρωσίας στο Καζακστάν για να αναχαιτιστούν τα πιο βίαια επεισόδια που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υποστήριξε την ιδέα του Τοκάγεφ για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τις ερχόμενες ημέρες με τους συμμάχους του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), το οποίο συσπειρώνει έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για να συζητήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν.

Η Μόσχα καταδίκασε εξάλλου τα «αγενή σχόλια» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προειδοποίησε την Παρασκευή, ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για το Καζακστάν να εξασφαλίσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη στιγμή που αυτές έλαβαν το πράσινο φως για επέμβαση στο έδαφός του».

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να κάνει χιούμορ για την τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Καζακστάν», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook.

«Ήταν μια αγενής προσπάθεια και δεν είναι η πρώτη», προσθέτει το υπουργείο στην ανάρτησή του. Σύμφωνα πάντα με αυτήν, ο Μπλίνκεν «ειρωνεύτηκε μια απολύτως θεμιτή αντίδραση» στο πλαίσιο των συμφωνιών για την ασφάλεια ανάμεσα στο Καζακστάν και τη Ρωσία.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία και άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

Νεκρός 22χρονος Ισραηλινός από πυρά στο Αλμάτι

Εν τω μεταξύ, ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε κατά τις βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν το Καζακστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο 22χρονος σκοτώθηκε χθες, Παρασκευή, από πυρά στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός αυτός διέμενε τα τελευταία χρόνια στο Καζακστάν.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δημόσια κτίρια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στα πιο βίαια επεισόδια που έχει ζήσει η χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας, η οποία είναι μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και ουρανίου, από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στις αρχές της δεκατίας του 1990 κατά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ