ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δίπλα στους πυρόπληκτους του Κολοράντο

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δίπλα στους πυρόπληκτους του Κολοράντο
«Τα χάσαμε όλα» είπε κάτοικος του Λούιβιλ στο ζεύγος Μπάιντεν που βρέθηκε στο Κολοράντο για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες AP Photo/Susan Walsh

Στο πλευρό των πυρόπληκτων της πολιτείας του Κολοράντο βρέθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και η σύζυγός Τζιλ, επισκεπτόμενοι την πόλη Λούιβιλ, μία εβδομάδα μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν περίπου 1.000 κατοικίες.

Ο 79χρονος Μπάιντεν, ο οποίος δείχνει συχνά ανθρώπινο πρόσωπο, αντάλλαξε λόγια και χειρονομίες στοργής με οικογένειες και πυροσβέστες στη Λούιβιλ, μεγάλο μέρος της οποίας μετατράπηκε σε αποκαΐδια από τη φωτιά Μάρσαλ την 30ή Δεκεμβρίου.

«Τα χάσαμε όλα» είπε κάτοικος στον Τζο Μπάιντεν και στη σύζυγό του, την Τζιλ Μπάιντεν.

«Δεν είμαι καν ντυμένος σωστά διότι αυτά είναι όλα κι όλα τα ρούχα που μου απέμειναν», συνέχισε ο άνδρας δείχνοντας το κοντό παντελόνι που φόραγε, ενώ τα συντρίμμια της συνοικίας ήταν καλυμμένα από το χιόνι.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε βοήθεια», υπερθεμάτισε ο γιος του, που φόραγε επίσης σορτς.

Ο πρόεδρος κράτησε για ώρα το χέρι του πατέρα, προτού σφίξει τα χέρια κάπου δέκα πυροσβεστών.

Μια γυναίκα ρώτησε την Τζιλ Μπάιντεν αν μπορούσε να την αγκαλιάσει, κατόπιν το έκανε.

«Θα το ξεπεράσουμε», είπε άλλος κάτοικος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατόπιν πήγε σε κέντρο αναψυχής που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο, όπου τόνισε πως δεν υπάρχει, όπως το βλέπει, «τίποτα πιο τρομακτικό» από μια πυρκαγιά.

«Δεν μπορώ να φανταστώ καν πώς είναι να βρίσκεσαι σε αυτήν τη συνοικία και να βλέπεις ανέμους που έχουν ταχύτητα ως και 160 χιλιόμετρα την ώρα και τις φλόγες να σε πλησιάζουν» ανέφερε, έπειτα από την ιδιαίτερα καταστροφική περίοδο των πυρκαγιών στις ΗΠΑ.

«Αυτή η κατάσταση είναι κόκκινο σήμα συναγερμού για τη χώρα μας», συνέχισε, επισημαίνοντας τους ασυνήθιστα ισχυρούς ανέμους και την καθυστερημένη έλευση του χιονιού, που δημιούργησαν κατ' αυτόν «πυριτιδαποθήκη».

Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί «η πραγματικότητα» πως η κλιματική αλλαγή ενισχύει τις πυρκαγιές.

Στις οικογένειες που τον ρώτησαν «και τώρα τι κάνουμε», απάντησε: «Στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου. Αυτός είναι ο τρόπος», υποσχόμενος ότι θα λάβουν στήριξη από το ομοσπονδιακό κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ