ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 150.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας

Βρετανία: Ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 150.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας
Η πίεση στα νοσοκομεία της Βρετανίας αυξάνεται εν μέσω του κύματος της επιδημίας που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον AP Photo/Matt Dunham

Η Βρετανία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 313 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών λόγω της νόσου από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού να σπάει το φράγμα των σε 150.000.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Σάββατο, τις προηγούμενες 24 ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 146.390 νέα κρούσματα Covid-19, αριθμός μικρότερος από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί την Τρίτη.

Ωστόσο η πίεση στα νοσοκομεία της Βρετανίας αυξάνεται εν μέσω του κύματος της επιδημίας που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Περίπου 1,22 εκατομμύριο άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα, άνοδος 10,6% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 38,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, για να φτάσει τους 1.271.

Κρίση προσωπικού στα νοσοκομεία - Δεκάδες χιλιάδες οι ελλείψεις

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) αντιμετωπίζει τον υψηλότερο αριθμό απουσιών λόγω Covid-19 μετά την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Περισσότερα από 40.000 άτομα δεν μπορούσαν να εργαστούν για τουλάχιστον δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Κατά μέσο όρο 35.596 υπάλληλοι ήταν άρρωστοι με Covid την περασμένη εβδομάδα, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021 στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και υψηλότερο από κάθε εβδομάδα, αφότου σε όλες τις ομάδες προτεραιότητας προσφέρθηκε τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός του προσωπικού του NHS στην Αγγλία που ήταν άρρωστο λόγω Covid αυξήθηκε κατά 41% την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των υπηρεσιών υγείας. Ο μέσος όρος των σχεδόν 36.000 ήταν αυξημένος από τους 25.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι επίσης η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι απουσίες αυξάνονται κατά περίπου 40%.

Αυτοί οι αριθμοί απουσιών εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους που παρατηρήθηκαν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος, όταν σχεδόν 83.000 μέλη του προσωπικού ήταν εκτός λόγω του Covid.

Συμπεριλαμβανομένων των απουσιών χωρίς Covid, περισσότεροι από 80.000 υπάλληλοι απουσίαζαν κάθε μέρα κατά μέσο όρο, από 71.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν οι μισές απουσίες προσωπικού οφείλονται στον Covid (44%).

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό αναπτύχθηκε για να βοηθήσει νοσοκομεία στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων 40 γιατρών.

Όπως ανέφερε η Συνομοσπονδία NHS αυτή την εβδομάδα, σε ορισμένα νοσοκομεία, οι ασθενείς έφταναν έως και τα 750 άτομα ως αποτέλεσμα του Covid ή άλλων ασθενειών. Μάλιστα, σε ένα νοσοκομείο, 270 από τα 413 άτομα προσωπικό σε αναρρωτική άδεια την περασμένη Παρασκευή ήταν άμεσο αποτέλεσμα της Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ