ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με τη Συρία - Αντίποινα κατά των Κούρδων της YPG

Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με τη Συρία - Αντίποινα κατά των Κούρδων της YPG
Τούρκοι στρατιώτες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας (Φωτογραφία αρχείου)

Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην πόλη Ακτσάκαλε της νοτιοανατολικής Τουρκίας όταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα, «που είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες», στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Ακολούθησε επιχείρηση κατά την οποία «εξουδετερώθηκαν» 12 Κούρδοι αντάρτες της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία κατά την Άγκυρα αποτελεί «τρομοκρατικό βραχίονα» του PKK.

«Μετά την επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», στην οποία «έγιναν μάρτυρες τρεις ηρωικοί σύντροφοί μας», κατά τη διατύπωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην πόλη Ακτσάκαλε, επλήγησαν «θέσεις των PKK/YPG » και «εξουδετερώθηκαν 12 τρομοκράτες, με βάση τα αρχικά ευρήματα», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση μέσω Twitter.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Την Παρασκευή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως οι δυνάμεις του σκότωσαν οκτώ μέλη των YPG στη βόρεια Συρία διότι «αποπειράθηκαν να επιτεθούν» εναντίον τους.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, απέναντι στην Ακτσάκαλε, βρίσκεται η συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, που κατέχει ο τουρκικός στρατός και Σύροι βοηθητικοί του από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης YPG.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει σειρά επιχειρήσεων στην Τουρκία, στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον Κούρδων ανταρτών που είτε ανήκουν, είτε συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των YPG το 2016, το 2018 και το 2019.

Για την Άγκυρα, η YPG αποτελεί «τρομοκρατικό» βραχίονα του PKK στη Συρία, μολονότι η οργάνωση αυτή διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη συριακή επικράτεια.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984. Στη σύρραξη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ