ΚΟΣΜΟΣ

Τζόκοβιτς: Ικανοποίηση για την απόφαση - Παραμένει αβέβαιη η συμμετοχή στο Αυστραλιανό Open

Τζόκοβιτς: Ικανοποίηση για την απόφαση - Παραμένει αβέβαιη η συμμετοχή στο Αυστραλιανό Open
Στα χέρια του υπουργού Μετανάστευσης η παρανονή Τζόκοβιτς στην Αυστραλίας AP Photo/Dita Alangkara

Την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς για την απόφαση της αυστραλιανής δικαιοσύνης που ανέτρεψε την απόφαση ακύρωσης της βίζας του, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή του Σέρβου τενίστα στο Αυστραλιανό Open. 

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, συνοριακή αρχή της Αυστραλίας ανακάλεσε τη βίζα εισόδου του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, καθώς δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

«Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που ο δικαστής ανέτρεψε την ακύρωση της βίζας μου. Παρά τα όσα έχουν συμβεί, θέλω να μείνω και να προσπαθήσω να αγωνιστώ στο Australian Open. Παραμένω συγκεντρωμένος σε αυτό. Πέταξα εδώ για να παίξω σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχουμε μπροστά σε καταπληκτικούς οπαδούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Νόλε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς ισχυρίστηκαν πως η ανάκληση της βίζας έγινε παράνομα, καθώς ο αθλητής είχε νοσήσει πρόσφατα και συνεπώς είχε δικαίωμα να ταξιδέψει στη χώρα, βάσει όσων είχαν ενημερωθεί οι τενίστες από τις αρμόδιες αρχές.

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, όπως μετάδωσε ο Guardian, βασίστηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε στον Τζόκοβιτς αρκετό χρόνο αφού τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ακυρώσει τη βίζα του, για να μιλήσει σε άλλους και να απαντήσει με τεκμηριωμένο τρόπο. Παρόλα αυτά, ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χάουκ, μπορεί πλέον να παρέμβει προσωπικά και να αποφασίσει να ακυρώσει τη βίζα του, με νέο αιτιολογικό.

Ο Άλεξ Χάουκ, ένας από τους στενότερους πολιτικούς συμμάχους του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, καλείται να λάβει μια σημαντική απόφαση: είτε να αφήσει τον Τζόκοβιτς στη χώρα ώστε να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο-ρεκόρ Grand Slam, είτε να τον απελάσει, κάτι που συνοδεύεται από τριετή απαγόρευση επανεισόδου στην Αυστραλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποστηρικτές του Νόβακ Τζόκοβιτς διαδήλωναν επί μέρες έξω από το ξενοδοχείο όπου κρατούντανAP Photo/Mark Baker

Το απότομο τέλος στη συνέντευξη Τύπου της οικογένειας

Μετά την δικαίωση του «Νόλε», η οικογένειά του παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.

Η μητέρα του ανέφερε ότι ο γιος της «βασανίστηκε», ενώ χαρακτήρισε τη δικαίωσή του ως τη «μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του». Ο πατέρας του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «του στέρησαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του».

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω το νομικό σύστημα της Αυστραλίας και τον δικαστή (σ.σ. Αντονι) Κέλι, ο οποίος ήταν αμερόληπτος και ουδέτερος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα από τη στιγμή που ο Νόβακ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένου του bullying που υπέστη», τόνισε ο αδελφός του «Νόλε», Τζόρτζε Τζόκοβιτς.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν για το τι έκανε ο Τζόκοβιτς την επόμενη μέρα που βρέθηκε θετικός στην Covid-19, σταμάτησαν τη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η συνέντευξη Τύπου διακόπτεται, ευχαριστώ για την προσοχή» απάντησε ο αδερφός του, Τζόρτζε.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, ο «Νόλε» έδωσε δείγμα στις 13:05 στις 16 Δεκεμβρίου 21 και μερικές ώρες αργότερα, στις 20:19, ενημερώθηκε για το θετικό αποτέλεσμα.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Τζόκοβιτς δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες όπου εμφανίζεται χωρίς μάσκα σε τελετή, όντας τιμώμενο πρόσωπο. Επίσης, την ίδια ημέρα, πόζαρε και πάλι χωρίς μάσκα περιτριγυρισμένος από μια μεγάλη ομάδα νεαρών παικτών στο κέντρο τένις Novak.

Γιατί θέλει τόσο πολύ να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει κερδίσει το Αυστραλιανό Open της Μελβούρνης εννέα φορές στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων.

Ο Τζόκοβιτς, ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ έχουν κερδίσει από 20 τίτλους Grand Slam - τους περισσότερους από κάθε παίκτη.

Ο Τζόκοβιτς έχει μιλήσει συχνά για την επιθυμία του να ξεπεράσει τους δύο μεγάλους αντιπάλους του και να ξεχωρίσει ως ο πιο πολυβραβευμένος τενίστας όλων των εποχών.

Έχασε την ευκαιρία για το 21ο του Grand Slam στο US Open πέρυσι, όπου ηττήθηκε από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αλλά η Μελβούρνη πάντα έμοιαζε σαν το πιο πιθανό μέρος για να κερδίσει. Είναι το πιο επιτυχημένο Grand Slam του και αναμφισβήτητα το μέρος όπου ένιωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από το πλήθος.

Είναι βέβαια άγνωστο αν θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντας χάσει πολλές ημέρες κρίσιμης προπόνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ