ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Άλμπερτ Μπουρλά: Τον Μάρτιο έτοιμο το εμβόλιο για την Όμικρον

Κορωνοϊός - Άλμπερτ Μπουρλά: Τον Μάρτιο έτοιμο το εμβόλιο για την Όμικρον
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, το εμβόλιο θα στοχεύσει και τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον της Covid θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τις δόσεις.

«Αυτό το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. Ξεκινάμε ήδη να παράγουμε ορισμένες από αυτές τις ποσότητες», ανέφερε ο κ. Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CNBC.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το εμβόλιο θα στοχεύσει και τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Όπως είπε, δεν είναι ακόμη σαφές εάν χρειάζεται ή όχι ένα εμβόλιο για την Όμικρον ή πώς θα χρησιμοποιηθεί, αλλά η Pfizer θα έχει έτοιμες κάποιες δόσεις, καθώς ορισμένες χώρες το θέλουν έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

«Η ελπίδα είναι ότι θα πετύχουμε κάτι που θα έχει πολύ καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα από λοιμώξεις, γιατί η προστασία από τις νοσηλείες και τη σοβαρή ασθένεια προσφέρουν αυτή τη στιγμή τα τρέχοντα εμβόλια αρκεί να έχετε ας πούμε την τρίτη δόση», είπε ο Μπουρλά.

Πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι μόνο περίπου 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από την Όμικρον 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι δύο αρχικές δόσεις εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα ενισχυτικά εμβόλια είναι έως και 75% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση που στοχεύει ειδικά την Όμικρον, επειδή οι τρέχουσες αναμνηστικές λειτουργούν καλά ενάντια στην παραλλαγή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπανσελ, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η εταιρεία εργάζεται σε ένα ενισχυτικό εμβόλιο για αυτό το φθινόπωρο που στοχεύει την Όμικρον και θα εισέλθει σύντομα σε κλινικές δοκιμές. Συμπλήρωσε ότι η ζήτηση είναι υψηλή από τις κυβερνήσεις καθώς προετοιμάζουν τακτικό εμβολιασμό κατά του ιού.

Ο Μπουρλά είπε ότι δεν είναι σαφές εάν χρειάζεται και τέταρτη δόση και ότι η Pfizer θα διεξαγάγει πειράματα για να προσδιορίσει εάν χρειάζεται άλλη δόση.

Το Ισραήλ έχει διαθέσει μια τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Το Ισραήλ διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα αντισώματα που προστατεύουν από τον ιό πέντε φορές μια εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ