ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Βυθίζεται» στις δημοσκοπήσεις μαζί με την οικονομία ο Ερντογάν

Τουρκία: «Βυθίζεται» στις δημοσκοπήσεις μαζί με την οικονομία ο Ερντογάν
Ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2015 Mustafa Kamaci/Presidential Press Service Pool via AP

Περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν πλέον ότι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι πιο κατάλληλη από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να τερματιστεί η οικονομική κρίση, βάσει σειράς δημοσκοπήσεων. Την ίδια στιγμή, αμφότεροι οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, ξεπερνούν κατά πολύ σε δημοφιλία τον βαλλόμενο Τούρκο πρόεδρο.

Υπό την πίεση του Ερντογάν και παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας μία νομισματική κρίση που οδήγησε τη λίρα τον περασμένο μήνα στα 18,4 ανά δολάριο, στο ιστορικό κατώτατο επίπεδό της.

Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 19 ετών στο 36%, διαβρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα, ειδικά των εργαζομένων και των Τούρκων της κατώτερης μεσαίας τάξης που αποτελούν την εκλογική βάση του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει δημοσιονομικά μέτρα για να μειώσει την νομισματική αστάθεια, αλλά η αξία της τουρκικής λίρας εξακολουθεί να είναι 46% χαμηλότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο και ο Ερντογάν, που θέλει να ενισχύσει τις εξαγωγές και τις πιστώσεις, αρνήθηκε να αλλάξει πορεία παρά την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια.

Έρευνες της Metropoll Research δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας τα τελευταία 19 χρόνια και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα μέσα του 2023, είναι το χαμηλότερο από το 2015, στο 38,6%. Η δημοτικότητά του είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τους τρεις πιθανούς προεδρικούς αντιπάλους τους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας.

Έτερη σφυγμομέτρηση από το Sosyo Politik Field Research Center καταγράφει τη στήριξη στο AKP στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Το εθνικιστικό κόμμα MHP, σύμμαχος του AKP στην Εθνοσυνέλευση, κινείται σε ποσοστό 6,3%, μειωμένο από το 7,3% που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα το 2018.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώσει 22,9% και το συμμαχικό του Κόμμα IYI 10,3%, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 9,4%. Πάνω από το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Οικονομική δυσπραγία

Δημοσκόπηση της ORC Research που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η υποστήριξη του AKP-MHP ανήλθε συνολικά στο 38,7%, υστερώντας της στήριξης στο CHP-IYI που ανέρχεται στο 39,5%.

Στο 8,4% καταγράφεται η υποστήριξη για το HDP, το οποίο στήριξε ανεπίσημα τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019 στις οποίες το AKP έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν στο Sosyo Politik ότι η οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας. Και περισσότεροι από τους μισούς εκτίμησαν ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσουν την οικονομία.

Δεύτερη έρευνα της Metropoll έδειξε ότι το 36,7% πιστεύει ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι ο καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας έναντι 35,4% που θεωρεί καταλληλότερο το συνασπισμό το AKP-MHP.

Η δημοφιλία του Ερντογάν -ο οποίος έλαβε πάνω από 52% στις προεδρικές εκλογές του 2018- ανέρχεται στο 38%, ενώ ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι δύο προερχόμενοι από το αντιπολιτευόμενο CHP, συγκεντρώνουν 60% και 51% αντίστοιχα.

Η ηγέτης του Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, συγκεντρώνει το 38,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ