ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: «Πόλεμος» για τη διαδοχή στο θρόνο των Ζουλού

Νότια Αφρική: «Πόλεμος» για τη διαδοχή στο θρόνο των Ζουλού
Ο βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι (Α) πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 72 ετών, έχοντας κυβερνήσει επί 50 χρόνια AP Photo/Siphiwe Sibeko/File

Άφησε πίσω του έξι συζύγους και τουλάχιστον 28 απογόνους: Η μία από τις χήρες του εκλιπόντος βασιλιά των Ζουλού ξεκίνησε σήμερα τη μάχη της ενώπιον της νοτιοαφρικανικής Δικαιοσύνης, στον πόλεμο για τη διαδοχή στο θρόνο.

Ο βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 72 ετών, έχοντας κυβερνήσει επί 50 χρόνια.

Με τη διαθήκη του όρισε αντιβασίλισσα την τρίτη και ευνοούμενη σύζυγό του, τη Σιγουίουε Μαντφόμπι Ντλαμίνι, η οποία με τη σειρά της ανακήρυξε διάδοχο του θρόνου τον γιο της, τον 47χρονο Μισουζούλου Ζούλου (ένθετη φωτογραφία, κέντρο).

Η αντιβασίλισσα πέθανε ξαφνικά τον Απρίλιο και η στέψη δεν έχει γίνει ακόμη.

AP Photo

Η πρώτη σύζυγος του Γκούντγουιλ, βασίλισσα Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, αμφισβητεί σήμερα στα δικαστήρια τη νομιμότητα της ανακήρυξης του προγονού της ως βασιλιά, ισχυριζόμενη ότι είναι η μοναδική νόμιμη σύζυγος, αφού μόνο εκείνη παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο. Οι άλλες σύζυγοι, τις οποίες θεωρεί «παλλακίδες», παντρεύτηκαν τον βασιλιά με παραδοσιακό γάμο.

Ενώπιον του δικαστηρίου του Πιτερμάριτζμπουργκ, της πρωτεύουσας της Χώρας των Ζουλού, η Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι ζήτησε επίσης να της αποδοθεί η μισή βασιλική κληρονομιά.

Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει εκτελεστική εξουσία, όμως ασκεί ισχυρή επιρροή στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια μέλη της μεγαλύτερης εθνότητας της Νότιας Αφρικής. Διαθέτει όμως εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, πολλά παλάτια και άλλα ακίνητα.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από το «αντίο» των Ζουλού στον Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι

Ο δικηγόρος της βασίλισσας, Νάιτζελ Ρέντμαν, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των πέντε «παραδοσιακών» γάμων του εκλιπόντος βασιλιά.

«Δεν πρόκειται μόνο για ένα νομικό πρόβλημα, αλλά για τη σύγκρουση του κοινού και του εθιμικού δικαίου», σχολίασε ο δικαστής Άιζακ Μαντόντο.

Για ορισμένα μέλη της εθνότητας, οι βασιλικές υποθέσεις δεν έχουν θέση στο δικαστήριο. Δεκάδες Ζουλού πολεμιστές, ντυμένοι με παραδοσιακά δέρματα ζώων και κρατώντας δόρατα και ασπίδες, διαδήλωσαν γύρω από το δικαστήριο. Οι «αμαμπούθο», τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, κατηγόρησαν τη νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη ότι εμπλέκεται στις παραδόσεις τους.

Οι δύο κόρες της βασίλισσας Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, οι πριγκίπισσες Ντομπιζοσούθου και Νταντογενκόσι, υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η διαθήκη του πατέρα τους είναι άκυρη γιατί ένας γραφολόγος έκρινε ότι η υπογραφή του στο έγγραφο αυτό είναι πλαστή.

Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, φέροντας τα εμβλήματά τους (δέρματα ζώων στους ώμους ή το κεφάλι) έδωσαν το παρών στο δικαστήριο σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου. Ο διάδοχος Μισουζούλου Ζούλου δεν παρέστη.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ