ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι τα αιτήματα της Μόσχας σε μία «κρίσιμη στιγμή»

Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι τα αιτήματα της Μόσχας σε μία «κρίσιμη στιγμή»
Είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει το συμβούλιο NATO-Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2002 αλλά έχει τεθεί σε χειμερία νάρκη από το 2019 AP Photo

Τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει να αποσπάσει θέτει επί τάπητος η Μόσχα κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ που ξεκίνησαν σήμερα στο Βέλγιο κατά το ομώνυμο συμβούλιο, με τη σκυτάλη να παίρνει αύριο ο ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Σε ανάρτησή του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ευκαιρία» για τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν σε μία κρίσιμη συγκυρία.

«Η σημερινή συνάντηση μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας είναι σε εξέλιξη. Είναι μία έγκαιρη ευκαιρία για διάλογο για κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» σημείωσε.

«Όταν οι εντάσεις είναι αυξημένες» συνέχισε «είναι ακόμα πιο σημαντικό να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να μιλήσουμε για τις ανησυχίες».

Είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει το συμβούλιο NATO-Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2002 αλλά έχει τεθεί σε χειμερία νάρκη από το 2019, λόγω της κινητοποίησης ρωσικών στρατευμάτων στα κοινά σύνορα με την Ουκρανία, την υποστήριξη της Μόσχας στη Λευκορωσία, αλλά και των πολλών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια τη Ρωσία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των έντονων συνομιλιών που είχε η Μόσχα με την Ουάσινγκτον στη Γενεύη, συνομιλίες που κατέδειξαν τις μεγάες διαφορές που καλούνται να γεφυρώουν οι δύο πλευρές.

Οι συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας περιλαμβάνουν απεσταλμένους του ΝΑΤΟ, υπουργούς και ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γκρούσκο. Αποτελούν την υψηλότερης σημασίας προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μετατρέψει μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση για την Ουκρανία σε πολιτική και διπλωματική διαδικασία.

Μετά τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στη Γενεύη και σήμερα στις Βρυξέλλες, αύριο Πέμπτη 13.01, ακολουθεί νέος γύρος στην έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε αυτόν τον οργανισμό, με χώρες που εκτείνονται από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, συμμετέχουν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θέλουν από κοινού με τη Ρωσία να εξετάσουν την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και το ρόλο της ΕΕ και σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο Γιοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, κατηγόρησε εμμέσως τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι διαπραγματεύονται ερήμην των ενδιαφερομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ