ΚΟΣΜΟΣ

Όμικρον vs Δέλτα: Κατά 69% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας «δείχνουν» τα στοιχεία της Νορβηγίας

Όμικρον vs Δέλτα: Κατά 69% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας «δείχνουν» τα στοιχεία της Νορβηγίας
Αναμένεται, ωστόσο, ένα χειμερινό «κύμα» που θα θέσει το νορβηγικό σύστημα Υγείας υπό πίεση AP Photo/Frank Augstein, File

Ο κίνδυνος νοσηλείας που σχετίζεται με την Covid είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού σε σχέση με τη Δέλτα, ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η νέα παραλλαγή διαφαίνεται λιγότερο επικίνδυνη.

«Η προκαταρκτική ανάλυση νορβηγικών δεδομένων καταδεικνύει πως ο κίνδυνος νοσηλείας με την Covid-19 ως κύρια αιτία είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τις μολύνσεις με την παραλλαγή Δέλτα» αναφέρει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) στην εβδομαδιαία έκθεσή του.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στο 32% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν με Covid στη σκανδιναβική χώρα στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του 2022 (24 στους 74) έναντι 1,7%, τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (3 στους 175).

Όμως την ίδια περίοδο, η παραλλαγή έγινε σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας τώρα περίπου το 90% των νέων μολύνσεων.

«Η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει έναν αισθητά χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα να αναπτυχθεί σοβαρή μορφή της νόσου στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, σε κάθε περίπτωση στους μη εμβολιασμένους» υπογράμμισε το FHI σε άλλη έκθεση αποτίμησης των κινδύνων.

Το Ινστιτούτο ανέφερε, ωστόσο, ότι αναμένει ένα χειμερινό κύμα που θα θέσει το σύστημα Υγείας υπό πίεση: Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι αναμένεται να μολυνθούν, σύμφωνα με τις προβολές του, με τις ημερήσιες κορυφώσεις να προσεγγίζουν τις 50.000 μολύνσεις. Η Νορβηγία έχει 5,4 εκατ. κατοίκους.

Απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην εθνική επικράτεια, η νορβηγική κυβέρνηση επανέφερε υγειονομικά μέτρα στα μέσα Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, και γενίκευσης της τηλεργασίας εκεί όπου είναι δυνατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ