ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαντάναμο: Αποφυλακίζονται άλλοι πέντε κρατούμενοι στη βάση της Κούβας

Γκουαντάναμο: Αποφυλακίζονται άλλοι πέντε κρατούμενοι στη βάση της Κούβας
Αδιάκοπη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλεται στη βάση της Κούβας που παραμένει ανοιχτή 20 χρόνια μετά τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» της διακυβέρνησης Μπους AP Photo/Ben Fox, File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν σήμερα, Τετάρτη, την αποφυλάκιση άλλων πέντε κρατούμενων από τη διαβόητη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, όπου παραμένουν συνολικά 39 άτομα ως ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα.

Οι Υεμενίτες Μουάζ Χάμζα αλ Αλάουι, Σουχέιλ αλ Σάραμπι και Όμαρ αλ Ράμαχ, ο Σομαλός Γκούλεντ Χάσαν Ντουράν και ο Κενυάτης Μοχάμεντ Αμπντούλ Μαλίκ Μπαζαμπού έλαβαν το «πράσινο φως» να αποφυλακιστούν στα τέλη του 2021, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου.

Συνολικά ανέρχονται σε 18 οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν, εφόσον οι ΗΠΑ βρουν κάποια χώρα να τους δεχτεί.

Η αποφυλάκισή τους μπορεί να καθυστερήσει επειδή οι ΗΠΑ δεν επαναπατρίζουν πρώην κρατουμένους στην Υεμένη λόγω του πολέμου και τη Σομαλία, χώρα σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τις ΗΠΑ να κλείσουν τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο όπου «καταπατώνται αδιάκοπα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τους 39 κρατούμενους που απομένουν στο Γκουαντάναμο, οι δέκα αναμένουν τη δίκη τους από στρατοδικείο, το οποίο έχει εκδώσει μόλις δύο καταδικαστικές αποφάσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Άλλοι εννέα κρατούμενοι ελπίζουν ότι θα αποφυλακιστούν σύντομα, ενώ δύο έχουν καταδικαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σχετικά ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Διαβάστε επίσης

Οι «αιώνιοι κρατούμενοι» του Γκουαντάναμο - Γιατί δεν κλείνει η διαβόητη βάση της Κούβας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ