ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για το θάνατο 80χρονου Αμερικανού παλαιστινιακής καταγωγής

ΗΠΑ: Ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για το θάνατο 80χρονου Αμερικανού παλαιστινιακής καταγωγής
Η Ουάσινγκτον ζητά να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό στη Δυτική Όχθη AP Photo/Nasser Nasser

Οργή έχει πυροδοτήσει στα Παλαιστινιακά Εδάφη ο θάνατος 80χρονου Παλαιστίνιου, υπήκοου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός αφότου συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι ο Όμαρ Αμπνταλματζίντ Άσαντ ήταν Αμερικανός πολίτης και ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ για το συμβάν.

Η σορός του βρέθηκε στην Τζιλτζίλια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη, με πλαστικές χειροπέδες γύρω από τον ένα καρπό, όπως δήλωσαν κάτοικοι στο πρακτορείο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε επιχείρηση στο χωριό τη νύχτα και ότι ένας Παλαιστίνιος «συνελήφθη αφού αντιστάθηκε στον έλεγχο». Υποστήριξε ότι ήταν ζωντανός όταν τον άφησαν ελεύθερο οι στρατιώτες.

«Το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατονομίας διενεργεί έρευνα για το περιστατικό, στο τέλος της οποίας τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στο Στρατιωτικό Γενικό Εισαγγελικό Σώμα» ανέφερε σε ανακοίνωση.

Ο Όμαρ Αμπνταλματζίντ Άσαντ ζούσε επί δεκαετίες στο Μιλγουόκι των Ηνωμένων Πολιτειών και επέστρεψε στη Δυτική Όχθη πριν δέκα χρόνια

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ουάσινγκτον ζητά να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και της προσέφερε προξενική βοήθεια.

Η οικογένεια του Άσαντ καθυστέρησε την κηδεία μέχρι την Πέμπτη ώστε να γίνει η νεκροψία. Ο Ισλάμ Αμπού Ζαχέρ, τοπικός γιατρός που προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τον Άσαντ αλλά το θύμα δεν είχε σφυγμό, είπε ότι δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια τραυματισμού και ότι η αιτία θανάτου δεν είναι ακόμη σαφής.

«Είναι πιθανό να υπέστη καρδιακή προσβολή ή κάποια μορφή πανικού» είπε ο Αμπού Ζαχέρ στο Reuters, σημειώνοντας ότι ο Άσαντ είχε προηγουμένως υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ