ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία ζητά από τα μέσα να παραδώσουν τα Panama Papers στους εισαγγελείς

Η Γερμανία ζητά από τα μέσα να παραδώσουν τα Panama Papers στους εισαγγελείς
REUTERS/Carlos Jasso

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να παραδώσουν στους εισαγγελείς τα Panama Papers προκειμένου αυτοί να τα εξετάσουν λεπτομερώς.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στην κατοχή της οποίας περιήλθαν τα περιβόητα Panama Papers, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να παραδώσει τα έγγραφα στις αρχές, καθώς αυτό θα παραβίαζε τις αρχές της προστασίας της πηγής και της ελευθερίας του Τύπου.

“Σε περίπτωση που τα έγγραφα δεν γίνουν προσβάσιμα, τότε δεν θα μπορέσουμε να επιβάλουμε το νόμο”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κάτω Σαξονίας Πίτερ-Γιούργκεν Σνάιντερ.

Υπενθυμίζεται ότι μία ανώνυμη πηγή έδωσε στη Sueddeutsche Zeitung τα πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται έως και 4 δεκαετίες πίσω και η εφημερίδα τα μοιράστηκε με την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων ICIJ.

Αλλά και η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ), δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε ποινική έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η Κοινοπραξία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλά από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διερευνούν πιθανές οικονομικές ατασθαλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες και εταιρείες, μετά την διαρροή λεπτομερειών εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca , για υπεράκτιες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:

Panama Papers: Τριγμοί από την αποκάλυψη μυστικών οικονομικών συναλλαγών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ