ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Η Ευρώπη σήμερα πιο κοντά σε έναν πόλεμο από ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια

Πολωνία: Η Ευρώπη σήμερα πιο κοντά σε έναν πόλεμο από ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια
«Εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ (AP Photo)

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε έναν πόλεμο απ'ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία τριάντα χρόνια, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διπλωματίας που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα και αποσκοπεί στην άμβλυνση των εντάσεων για την αξίωση της Ρωσίας να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στους απεσταλμένους των 57 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ζμπίγκνιου Ράου δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά απαρίθμησε μια σειρά συγκρούσεων στις οποίες καταγγέλλεται ανάμειξη της Μόσχας.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ εδώ και 30 χρόνια», σημείωσε ο Ράου κατά την ομιλία του στην οποία συνόψισε τις προτεραιότητες της χώρας του η οποία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ.

«Εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», τόνισε.

Η Πολωνία βρίσκεται μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά αυτό που θεωρεί ως ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση για «πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, η οποία πολεμάει ήδη υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα. Η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Οι σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη θα είναι οι πρώτες αυτήν την εβδομάδα στις οποίες θα εκπροσωπείται η Ουκρανία, και σε αυτές μόνον σε χαμηλό επίπεδο πρεσβευτή. Οι συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ στη Γενεύη την Τρίτη και ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, δεν οδήγησαν σε σαφή πρόοδο.

Το Κρεμλίνο έκανε μια ζοφερή αποτίμηση των συνομιλιών της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια αυτήν την εβδομάδα, περιγράφοντάς τες ως «ανεπιτυχείς» και δηλώνοντας ότι υπήρξε διαφωνία σε θεμελιώδη ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ