ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Προβοκάτσια» για εισβολή στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν

ΗΠΑ: «Προβοκάτσια» για εισβολή στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
«Όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες των ΗΠΑ» διαμηνύει η Ρωσία και προειδοποιεί για κρίση «με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Στη φωτογραφία ρωσικό τεθωρακισμένο σε στρατιωτικές ασκήσεις AP Photo

Τις «πολεμικές μηχανές» ζεσταίνει κατά τα φαινόμενα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπειτα από την προδιαγεγραμμένη αποτυχία της πολυεπίπεδης διαπραγμάτευσης επί των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ, υπό μορφή τελεσιγράφου, για την αποσόβηση του κινδύνου ανάφλεξης στην Ουκρανία.

Ενόσω Ρώσοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν μπαράζ απειλών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας ακόμη και για στρατιωτική ανάπτυξη σε Κούβα και Βενεζουέλα, την ώρα που η Ουκρανία δέχεται μαζική κυβερνοεπίθεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι διαθέτει πληροφορίες για απόπειρα να στηθεί επιχείρηση προβοκάτσια.

Βάσει δηλώσεων Αμερικανού αξιωματούχου στο CNNi, οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι ειδική επιχειρησιακή ομάδα, εκπαιδευμένη για πόλεμο σε αστικό περιβάλλον και στη χρήση εκρηκτικών, έχει ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας για να προχωρήσει σε πράξεις σαμποτάζ ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις, ώστε να δοθεί το πρόσχημα εισβολής.

Ανάλογες αναφορές ήλθαν σήμερα και από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το οποίο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις προετοιμάζουν προβοκάτσια για να παγιδεύσουν το Κίεβο, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε υπαινιχθεί ήδη από χθες, Πέμπτη, ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει πληροφορίες περί επικείμενων ρωσικών προκλήσεων.

«Η Ρωσία στρώνει το έδαφος ώστε να έχει την επιλογή να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και παραπληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Είδαμε αυτό το σενάριο να διαδραματίζεται το 2014 [με την εισβολή στην Κριμαία]. Και το 'παίζουν' ξανά» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, επισημαίνοντας ότι περισσότερες πληροφορίες θα γίνονταν διαθέσιμες εντός του 24ώρου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε σήμερα, υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πως βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία «ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τη διεξαγωγή επιχείρησης προβοκάτσιας», ενώ ταυτόχρονα «ρωσικοί παράγοντες επιρροής 'κατασκευάζουν' ουκρανικές προκλήσεις» μέσω κοινωνικών δικτύων για να προετοιμάσουν τη ρωσική κοινή γνώμη για πόλεμο, ακολουθώντας πρακτικές ανάλογες προ της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν λάβει την τελική απόφαση να κινηθεί στρατιωτικά κατά της ανατολικής Ουκρανίας -κάτι που ακόμη δεν είναι σαφές-, η εισβολή εικάζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα.

Στη Μόσχα, την ίδια στιγμή, διαψεύδονται ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα τα δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου για πιθανή προβοκάτσια στο Ντονμπάς. «Αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφκ, σχολιάζοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων στα σημαντικότερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τις δηλώσεις του αξιωματούχου της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι από πλευράς τους αναφέρουν ότι η προβοκάτσια θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός βίαιου επεισοδίου στη ρωσική πρεσβεία ή το προξενείο, με τη Μόσχα στη συνέχεια να επιρρίπτει την ευθύνη σε ακροδεξιούς Ουκρανούς εξτρεμιστές.

Οι αναφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες περί σχεδιαζόμενης ρωσικής πρόκλησης ήλθαν την ίδια ημέρα που η Ουκρανία δέχθηκε μαζική κυβερνοεπίθεση στις ιστοσελίδες πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικτυακών τόπων του υπουργείου Εξωτερικών και των υπουργείων Παιδείας.

«Ουκρανοί!... Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες. Να φοβάστε και να περιμένετε χειρότερα» είναι η προειδοποίηση που εμφανίστηκε στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών, με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάζουν, διά των Γενς Στόλτενμπεργκ και Ζοζέπ Μπορέλ αντίστοιχα, τη διαφαινόμενη επίθεση της Ρωσίας και να δεσμεύονται για συνδρομή προς το Κίεβο για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Ανάλογη στήριξη εκφράστηκε από τις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν πλήρως ενήμερο για τις εξελίξεις.

«Πρέπει να πρετοιμαστούμε για κλιμάκωση»

Μπαράζ δηλώσεων για «στρατιωτικά μέτρα» διά στόματος Ρώσων αξιωματούχων έχει ακολουθήσει την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου αμφότερες οι πλευρές επέμειναν στις «κόκκινες γραμμές» με τη διπλωματία να διαφαίνεται πως «αγοράζει» μεν χρόνο, αλλά τον κίνδυνος νέας στρατιωτικής σύρραξης στην Ευρώπη να παραμένει υπαρκτός.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, όπου πέρασε χθες, Πέμπτη, η «σκυτάλη» της διαπραγμάτευσης. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Μάικλ Κάρπεντερ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατόπιν των διαβουλεύσεων στη Βιέννη, αναφερόμενος στην απαίτηση της Ρωσίας να διακοπεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις προγενέστερες διμερείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενεύη, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι συζητήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανένα λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της Συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις νομικά δεσμευτικες εγγυήσεις για την μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορα μας» δήλωσε ο ίδιος.

«Σε κάποιο βαθμό είναι αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων. [...] Δεν βλέπω τον λόγο, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε και πάλι και να αρχίσουμε τις ίδιες συζητήσεις» ανέφερε, παρόλο που ταυτόχρονα επανέλαβε ότι ο διάλογος δεν σταματά και συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και κατευθύνσεις.

Διαβάστε επίσης

Διπλωματία στη σκιά των όπλων - Ο κίνδυνος εισβολής «είναι πραγματικός»

«Προτείναμε να κινηθούμε βήμα-βήμα ως προς τα έγγραφα [που έχει καταθέσει η Μόσχα ως προσχέδιο συμφωνιών ασφαλείας] και να εργαστούμε επί αυτών ώστε να φθάσουν στο στάδιο της υπογραφής. Αυτό είναι αδύνατο σήμερα διότι σε βασικά στοιχεία των εγγράφων αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είπαν κατηγορηματικά 'όχι'» τόνισε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Και στο σημείο αυτό προειδοποίησε πως «ούτε επιβεβαιώνει, ούτε αποκλείει» την πιθανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών μέσων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα εφόσον οι συνομιλίες οριστικά καταρρεύσουν, λέγοντας ότι «όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η προειδοποίηση Ριαμπκόφ απηχεί δηλώσεις του τον περασμένο μήνα με τις οποίες συνέκρινε την τρέχουσα ένταση γύρω από την Ουκρανία με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962 που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. Ανάλογες προειδοποιήσεις έχει απευθύνει και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στο ίδιο μοτίβο των προειδοποιήσεων, η ρωσική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προειδοποίησε με τη λήψη «απαιτούμενων μέτρων» εάν η Δύση δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας.

«Εάν δεν έχουμε μία εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις μας εντός λογικού χρονικού πλαισίου και συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά προς τη [Ρωσία], θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να εξαλείψουμε τις απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια» αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής αποστολής στον ΟΑΣΕ στο Twitter που αποδίδεται στον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Η αντιπροσωπεία παράλληλα προειδοποίησε ότι «μπορεί να αναδυθεί μία κρίση στην ήπειρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Και την ίδια στιγμή, στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιούσε από πλευράς του με πλήρη διάρρηξη σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον υιοθετούν οι προτεινόμενες κυρώσεις που στοχεύουν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κορυφαίους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Ρωσίας.

«Οι κυρώσεις εναντίον του ηγέτη κράτους είναι ένα μέτρο που ξεπερνά το όριο και θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων» δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ χαρακτήρισε «ανεπιτυχείς» τις μέχρι στιγμής συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για να προσθέσει πως «εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση»...

Το νομοσχέδιο, που φέρει την «υπογραφή» του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, «μπλοκάρει» επίσης ρωσικές εταιρείες από το παγκόσμιο δίκτυο συναλλαγών Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) -κίνηση που συχνά έχει χαρακτηριστεί ως «πυρηνική επιλογή» λόγω των συνεπειών που θα είχε για την ρωσική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας, ενώ ο γερμανικός αγωγός Nord Stream 2 χαρακτηρίζεται «εργαλείο κακόβουλης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και καλείται η διακυβέρνηση Μπάιντεν να «εξετάσει όλα τα διαθέσιμα και κατάλληλα μέτρα» για να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Η ρωσική οικονομία θα μπορέσει να αντέξει, στην περίπτωση επιβολής περιορισμών στο δημόσιο χρέος που συζητούνται αυτή την στιγμή στην Δύση, βασιζόμενη στις εγχώριες τράπεζες που θα παρέχουν αρκετή ζήτηση για κρατικά ομόλογα, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Θέλω να πω ότι θα αντέξουμε όλους τους περιορισμούς, που συζητούνται σήμερα» διαμήνυσε ο Σιλουάνοφ, τονίζοντας όμως ότι «δεν θα πρέπει να φθάσουν εκεί τα πράγματα»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ