ΚΟΣΜΟΣ

Τη στενή φιλία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ τόνισαν οι Ομπάμα-Κάμερον

Τη στενή φιλία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ τόνισαν οι Ομπάμα-Κάμερον
REUTERS/ POOL

Τη στενή φιλία που συνδέει τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν στις δηλώσεις τους οι Ντέιβιντ Κάμερον και Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

Η “δυνατή και απαραίτητη συνεργασία” μεταξύ των χωρών μας, είναι πιο σημαντική από ποτέ, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας πως ο ίδιος και ο Ομπάμα συνεργάστηκαν μαζί σε δύσκολες εποχές στο παρελθόν.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για οικονομική ασφάλεια και για ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανέφερε ο Κάμερον, υπάρχουν πολλές ακόμα προκλήσεις να αντιμετωπιστούν. Η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται σε “μεγάλη πρόκληση”, σημείωσε και πρόσθεσε πως συνεχίζουν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προσφυγική κρίση και πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μάχη κατά των διακινητών στη Μεσόγειο.

Το να είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Βρετανία) είναι ένα “ισχυρό εργαλείο”, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες, ανέφερε ο Κάμερον και πρόσθεσε πως αυτός δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη συμμετοχή σε διεθνείς ομάδες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ, λέγοντας πως είναι ένα από τα αγαπημένα του πρόσωπα. “Είναι ένα εκπληκτικό πρόσωπο και ένα κόσμημα στον κόσμο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και αυτός από την μεριά του στην ειδική σχέση των δύο χωρών που τους βοήθησε στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο έμπολα, το πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν και η κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε, είναι αποφασισμένοι για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να βελτιωθεί η ασφάλεια και η ανταλλαγή πληροφοριών στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Όπως είπε ο Ομπάμα είναι ένα θέμα που αφορά τις ΗΠΑ, γιατί επηρεάζει τα αμερικανικά συμφέροντα. Στο τέλος, αυτό αφορά τους Βρετανούς ψηφοφόρους, ανέφερε ο Ομπάμα, ωστόσο τόνισε πως η Βρετανία είναι καλύτερα όταν βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει τη δύναμή του και αυτό είναι καλό για την Αμερική, πρόσθεσε ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ