ΚΟΣΜΟΣ

«Ήταν Βρετανός»: Επιβεβαίωση του FBI για την ταυτότητα του δράστη στο Τέξας

«Ήταν Βρετανός»: Επιβεβαίωση του FBI για την ταυτότητα του δράστη στο Τέξας
«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ένδειξη εμπλοκής οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου», αναφέρει η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία AP/Brandon Wade

Ο ύποπτος που έχασε τη ζωή του τη χθεσινή νύχτα, Σαββάτου προς Κυριακή έπειτα από ομηρεία που διήρκησε 10 ώρες σε συναγωγή του Τέξας ήταν Βρετανός πολίτης, ηλικίας 44 ετών και ονομαζόταν Μάλικ Φαϊσάλ 'Ακραμ, ανακοίνωσε το FBI.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ένδειξη εμπλοκής οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου», αναφέρει η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας μόνο ότι οι ερευνητές συνεχίζουν να «αναλύουν τα στοιχεία στη συναγωγή» και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Μπάιντεν: Ήταν πράξη τρομοκρατίας

Νωρίτερα την Κυριακή από τη Φιλαδέλφεια, στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφερόμενος στην ομηρεία σε συναγωγή του Τέξας που κατέληξε στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στον θάνατο του απαγωγέα, μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια» και φάνηκε να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ύποπτος είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Αάφια Σιντίκι, μιας Πακιστανής επιστήμονα που καταδικάστηκε το 2010 από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε κάθειρξη 86 ετών γιατί είχε προσπαθήσει να πυροβολήσει Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ ήταν κρατούμενη στο Αφγανιστάν.

Το περιστατικό «αυτό συνδεόταν με κάποιον» που «είναι στη φυλακή εδώ και 10 χρόνια», δήλωσε ο Μπάιντεν χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο ένοπλος που διέκοψε τη θρησκευτική λειτουργία σε συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του Τέξας το Σάββατο και πήρε τέσσερις ανθρώπους ομήρους, επιδόθηκε σε μια «πράξη τρομοκρατίας».

«Αυτή ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Μπάιντεν την Κυριακή σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Φιλαδέλφεια, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους ο ένοπλος είχε βάλει στόχο τη συναγωγή.

Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI έκανε έφοδο στη συναγωγή το Σάββατο το βράδυ για να απελευθερώσει τους εναπομείναντες τρεις ομήρους, ένας άλλος όρημος είχε απελευθερωθεί νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει ενημερωθεί για τον θάνατο ενός Βρετανού στο Τέξας και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές εκεί.

Η ανακοίνωση έγινε ως απάντηση σε έρευνα σχετικά με ρεπορτάζ του Sky News, σύμφωνα με το οποίο ένας ένοπλος, ο οποίος είχε εισβάλει σε συναγωγή στο Τέξας, ήταν Βρετανός.

«Γνωρίζουμε για τον θάνατο ενός Βρετανού στο Τέξας και βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες Σάββατο, ένας ένοπλος διέκοψε τη λειτουργία, που μεταδιδόταν απευθείας μέσω διαδικτύου, στη Συναγωγή Μπεθ Ίσραελ στο Κόλεϊβιλ του Τέξας και συνέλαβε τέσσερις ομήρους, μεταξύ των οποίων και τον ραβίνο.

Ένας εξ αυτών αφέθηκε ελεύθερος έξι ώρες αργότερα.

Μέλη της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI εισέβαλαν στη συναγωγή για να απελευθερώσουν τους τρεις ανθρώπους που κρατούνταν ακόμα όμηροι. Ο ένοπλος είναι νεκρός, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κόλεϊβιλ Μάικλ Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όλοι οι άνθρωποι που κρατούνταν όμηροι σε συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του Τέξας απελευθερώθηκαν με ασφάλεια μετά από περισσότερες από 10 ώρες.

Αξιωματούχος, που είχε ενημερωθεί για την κατάσταση, δήλωσε στο ABC News ότι ο φερόμενος ως δράστης ισχυρίστηκε πως ήταν αδελφός της Πακιστανής επιστήμονα Αάφια Σιντίκι, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών σε αμερικανική φυλακή έπειτα από την καταδίκη της το 2010 για επίθεση με πυρά κατά στρατιωτών και μελών του FBI, και ότι ζητούσε την απελευθέρωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ