ΚΟΣΜΟΣ

Κάμαλα Χάρις: Εδραιώνει τη θέση της στον Λευκό Οίκο - Τα «αγκάθια» στον δρόμο της

Κάμαλα Χάρις: Εδραιώνει τη θέση της στον Λευκό Οίκο - Τα «αγκάθια» στον δρόμο της
Πριν από έξι μήνες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αποδέχτηκε μία νέα αποστολή AP Photo

Πριν από έξι μήνες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αποδέχτηκε μία νέα αποστολή: να ηγηθεί της προσπάθειας προώθησης από την αμερικανική κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ομοσπονδιακής εκλογικής νομοθεσίας.

Ήταν μία ευκαιρία για να αφήσει το πολιτικό της αποτύπωμα σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την αμερικανική κοινωνία, ενώ η εξέλιξη αυτή έγινε ακόμη πιο σημαντική, καθώς αντιπροεδρία της αντιμετώπισε δυσκολίες, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ίδια, βούτηξε στα βαθιά για το ζήτημα αυτό, όπως σχολιάζει το POLITICO.

Για μήνες, η Χάρις βοήθησε στην οργάνωση πολιτικών συμμαχιών, με ηγέτες υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, οικοδομώντας την άσκηση εξωτερικής πίεσης στο Κογκρέσο, ενώ είχε προσωπική εμπλοκή με τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων.

Επίσης, συνάντησε ηγέτες των μαύρων, βοήθησε στην κατάρτιση μιας λίστας ενεργειών που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την προώθηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων και πιο πρόσφατα, ενίσχυσε την παρουσία της στον χώρο των ΜΜΕ, με μια σειρά συνεντεύξεων που μεταδόθηκαν σε παναμερικανικό επίπεδο.

Η Χάρις μίλησε στην τελετή μνήμης για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, δίπλα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ μετά τον συνόδευσε στην Τζόρτζια στην ομιλία που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ως μία τελευταία δημόσια παρότρυνση για την ψήφιση νέων μέτρων προστασίας της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο, την Παρασκευή όλη η προπαρασκευαστική δουλειά που έκανε η Χάρις, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση στο σύνολό της, βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο στη Γερουσία.

Δύο μετριοπαθείς γερουσιαστές των Δημοκρατικών ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τη χαλάρωση του κανονισμού για την ψήφιση της μεταρρυθμιστικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας. Η κατάσταση αυτή, έφερε και πάλι την Χάρις σε ένα γνώριμο για την ίδια, μονοπάτι πολιτικού αδιέξοδου, με ουσιαστική δόση αβεβαιότητας, για τις επόμενες κινήσεις της.

Οι βοηθοί της και οι σύμβουλοι της δήλωσαν ότι η Χάρις δεν θα υποταχτεί στις δυσκολίες, ενώ μεταφράζουν την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας της, ως μία ένδειξη ενίσχυσης της θέσης της, στο Λευκό Οίκο.

Οι πολιτικοί σύμμαχοί της επίσης, υποστηρίζουν ότι έχει εδραιώσει τη θέση της στο Λευκό Οίκο, έχοντας μία ευκαιρία για να μην επαναλάβει τα προηγούμενα λάθη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ