ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Μαζικές παραιτήσεις και αποπομπές - «Αποκαθηλώνονται» οι στενοί συγγενείς του Ναζαρμπάγεφ

Καζακστάν: Μαζικές παραιτήσεις και αποπομπές - «Αποκαθηλώνονται» οι στενοί συγγενείς του Ναζαρμπάγεφ
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου μετά την ανακοίνωση της ανόδου της τιμής των καυσίμων στη χώρα AP Photo/Sergei Grits

Νέα κρίση έχει ξεσπάσει στο Καζακστάν μετά τις ταραχώδες διαδηλώσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 225 ανθρώπους κατά τα πρωτοφανή επεισόδια.

Ήδη ξεκίνησαν οι παραιτήσεις στενών συγγενών του πρώην προέδρου Ναζαρμπάγεφ.

Ένας από τους γαμπρούς του ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της σημαντικότερης ένωσης επιχειρηματιών της χώρας, λίγες ημέρες μετά την λήξη των επεισοδίων.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, αποφάσισα σήμερα να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Atameken», ανέφερε ο 55χρονος δισεκατομμυριούχος Τιμούρ Κουλιμπάγεφ σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπο της ένωσης.

Ο Κουλιμπάγεφ είναι σύζυγός της Ντινάρα Κουλιμπάγεβα, μίας από τις κόρες του πρώην προέδρου του Καζακστάν, του 81χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Το ζευγάρι ελέγχει τη μεγάλη τράπεζα Halyk και έχει σημαντική θέση στον τομέα κλειδί του πετρελαίου. Ο Κουλιμπάγεφ θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες του Καζακστάν.

Αυτός δεν εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του, όμως ζήτησε από την ένωση να παραμείνει πιστή στις προτεραιότητές της, όπως αυτές ορίστηκαν από τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ στην ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα προς τους βουλευτές και τους κυβερνώντες.

Παράλληλα, αποπέμφθηκε από τη θέση του ο Σαμάτ Αμπίς, ανιψιός του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.

Στις 5 Ιανουαρίου, εν μέσω των ταραχών που συγκλόνισαν τη χώρα, ο Τοκάγεφ ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής, αφού απέπεμψε τον Καρίμ Μασίμοφ, στενό συνεργάτη του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος συνελήφθη και ως ύποπτος για προδοσία. Την ίδια περίοδο ο Καζάκος πρόεδρος διόρισε νέο αναπληρωτή πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να αποπέμψει αμέσως τον Αμπίς.

Το Σάββατο δύο άλλοι γαμπροί του Ναζαρμπάγεφ απομακρύνθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια δύο μεγάλων ενεργειακών εταιρειών: ο Ντιμάχ Ντοσάνοφ αποχώρησε από την προεδρία της Κρατικής Εταιρείας Μεταφοράς Πετρελαίου KazTransOil και ο Καϊράτ Σαριμπάγεφ από αυτή της εταιρείας φυσικού αερίου QazaqGaz.

Ο Ναζαρμπάγεφ θεωρείτο ο πιο ισχυρός πολιτικός του Καζακστάν ακόμη και μετά την παραίτησή του το 2019, όμως δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την έναρξη των ταραχών στη χώρα.

Στο πλαίσιο της καταστολής των κινητοποιήσεων, των σοβαρότερων που έχουν σημειωθεί στο Καζακστάν τα τελευταία 30 χρόνια, σκοτώθηκαν 225 άνθρωποι και συνελήφθησαν περίπου 10.000.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου μετά την ανακοίνωση της ανόδου της τιμής των καυσίμων στη χώρα. Ο Τοκάγεφ κατηγόρησε πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους και την QazaqGaz, ότι ευθύνονται για την κρίση αυτή.

Μέχρι το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων η διαδοχή του Ναζαρμπάγεφ, που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή το Καζακστάν εδώ και 30 χρόνια, θεωρούνταν επιτυχημένη.

Όμως η κρίση αποκάλυψε τα προβλήματα στην καρδιά της κυβερνώσας ελίτ, με τον Τοκάγεφ να επιτίθεται με πρωτόγνωρο τρόπο την προηγούμενη Τρίτη στον Ναζαρμπάγεφ κατηγορώντας τον ότι ευνόησε τη δημιουργία «μιας κάστας πλουσίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ