ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Τζόνσον «πάγωσε» τη χρηματοδότηση του BBC - Οργή για «πολιτισμικό βανδαλισμό»

Βρετανία: Ο Τζόνσον «πάγωσε» τη χρηματοδότηση του BBC - Οργή για «πολιτισμικό βανδαλισμό»
Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Tζόνσον και υπουργοί του έχουν κατηγορήσει το δίκτυο ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τώρα απόπειρα αποπροσανατολισμού από το Partygate AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή του του BBC τίθεται ίσως για πρώτη φορά σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα, με την υπουργό Πολιτισμού της ΒρετανίαςΝαντίν Ντόρις, να ανακοινώσει επίσημα ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «παγώνει» για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, κατά τα όσα υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών.

Η Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας με την πορεία του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC» δήλωσε η Ντόρις μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις [για τη μη καταβολή του] για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος» χρηματοδότησης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού, το τέλος θα παγώσει στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισ. λίρες, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας προϋπολογισμός χαμηλότερος του πληθωρισμού θα αναγκάσει τη δημόσια τηλεόραση να περικόψει υπηρεσίες της.

Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί του έχουν κατηγορήσει το δίκτυο ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση.

Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος σε θέματα Πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της και η Deutsche Welle, πολύμηνες συζητήσεις των υπευθύνων του σταθμού με τη βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχαν και την καλύτερη κατάληξη.

Το BBC λειτουργεί βάσει βασιλικού διατάγματος, το οποίο καθορίζει τον σκοπό λειτουργίας του σταθμού και τη χρηματοδότηση, λειτουργώντας ουσιαστικά ως συνταγματική βάση για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Βάσει αυτής της διάταξης, είναι σίγουρα εγγυημένη η πληρωμή τέλους -από τους Βρετανούς πολίτες προς το BBC- μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2027. Όμως, το ύψος της ετήσιας πληρωμής του σταθμού καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό, καλύπτοντας έτσι όλες τις υπηρεσίες του σταθμού, όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιστοσελίδα, podcasts και εφαρμογές.

«Στοχοποίηση του BBC για να σώσει ο Τζόνσον την πρωθυπουργία του»

Για πολλά βρετανικά μέσα και την αντιπολίτευση πιστεύεται ότι οι εξαγγελίες και η στοχοποίηση του δημόσιου καναλιού, γίνονται σε μια προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να μεταφέρει τη συζήτηση και να «πετάξει» ουσιαστικά τα σκάνδαλα των πάρτι από πάνω του.

Η τομεάρχης πολιτισμού του Εργατικού Κόμματος, Λούσι Πάουελ, κατηγόρησε μάλιστα Τζόνσον και Ντόρις ότι «είναι διαβολικά αποφασισμένοι να επιτεθούν στο σπουδαίο βρετανικό ίδρυμα επειδή δεν τους αρέσει η δημοσιογραφία του».

«Κάτω τα χέρια από το BBC» προειδοποίησε το κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ έκανε λόγο για «απερίσκεπτη ιδεολογική σταυροφορία» που πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση.

Το BBC υπολογίζεται ότι λαμβάνει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από το τέλος αδείας και έστω το πάγωμα της πληρωμής θα σήμαινε την απώλεια πολλών εκατομμυρίων το χρόνο και σίγουρα το «ξήλωμα» πολλών υπηρεσιών του δημόσιου σταθμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ