ΚΟΣΜΟΣ

«Οπλίζει» η Βρετανία την Ουκρανία και καλεί τον Ρώσο υπουργό Άμυνας στο Λονδίνο

«Οπλίζει» η Βρετανία την Ουκρανία και καλεί τον Ρώσο υπουργό Άμυνας στο Λονδίνο
Με «ελαφρά αντιαρματικά αμυντικά οπλικά συστήματα» προμηθεύει η Βρετανία την Ουκρανία υπό την απειλή της Ρωσίας. Στη φωτογραφία Ουκρανός στρατιώτης στη γραμμή διαχωρισμού AP Photo/Andriy Dubchak, File

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει την Ουκρανία με νέο πακέτο συστημάτων ασφαλείας για να συμβάλει στην αύξηση των αμυντικών της δυνατοτήτων έναντι της απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, αναφέροντας παράλληλα ότι προσκαλεί τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Σοϊγκού, να επισκεφθεί το Λονδίνο τις επόμενες εβδομάδες.

«Λάβαμε την απόφαση να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με ελαφρά αντιαρματικά αμυντικά οπλικά συστήματα» δήλωσε ο Ουάλας ενώπιον της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για στρατηγικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία», λέγοντας ότι «θα χρησιμοποιηθούν για λόγους αυτοάμυνας».

Ανέφερε επίσης ότι υπό το φως της κρίσης προσκαλεί τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, στο Λονδίνο για συνομιλίες.

«Σήμερα θα στείλω πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογο μου Σεργκέι Σοϊγκού να επισκεφθεί το Λονδίνο τις προσεχείς εβδομάδες. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τις κοινές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας και να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο στο πνεύμα της καλής θέλησης» δήλωσε ο Ουάλας.

Το βλέμμα στη συνάντηση Μπέρμποκ-Λαβρόφ στη Μόσχα

Με το μέλλον της Ουκρανίας επί ξυρού ακμής, η νέα Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επιχείρησε την ίδια στιγμή κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, στο Κίεβο να καθησυχάσει την ηγεσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ότι το Βερολίνο δεν θα συμβιβαστεί ως προς τις βασικές αρχές της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας κατά την «επίσημη πρώτη» συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στη Μόσχα με τον Σερκέι Λαβρόφ.

Η προερχόμενη από το κόμμα των Πρασίνων υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη για σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με την αμοιβαία ασφάλεια, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει «σε βασικές αρχές όπως το παραβίαστο των συνόρων, η ελεύθερη επιλογή συμμαχιών [αναφορά στην απαίτηση της Μόσχας να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ] και η αποκήρυξη της απειλής προσφυγής στη βία».

Η Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας θα κληθεί να καταβάλλει «υψηλό τίμημα», επιμένοντας ότι η διπλωματία «είναι η μοναδική οδός».

«Κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία από οικονομικής, στρατηγικής και πολιτικής πλευράς» τόνισε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στη Μόσχα προκειμένου να «αποκωδικοποιήσουν» εάν η Γερμανία καταφεύγει εκ νέου στην παραδοσιακή τακτική του να επιδιώκει ανεξάρτητο διάλογο με τη Ρωσία.

Η ίδια η Μπέρμποκ ανήκει στη νεότερη γενιά Γερμανών πολιτικών που είναι σθεναρά προσηλωμένοι στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και είναι αποφασισμένοι να απομακρύνουν τη Γερμανία από την πάγια γραμμή συμβιβασμού με τη Μόσχα. Από την άλλη όμως, η -υπό την ηγεσία του SPD γερμανική καγκελαρία- θεωρείται λιγότερο διατεθειμένη να απομακρυνθεί από την πολιτική της τέως καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Και θα είναι βαθιά απογοητευτικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο βρετανικός Guardian, για τη Δύση εάν η Γερμανία συνεχίσει να λειτουργεί ως «παρελκυστικά», τη στιγμή που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο εντός του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ