ΚΟΣΜΟΣ

«Επικίνδυνη αποστολή» για την Αναλένα Μπέρμποκ στη Μόσχα καθώς ηχούν τύμπανα πολέμου

«Επικίνδυνη αποστολή» για την Αναλένα Μπέρμποκ στη Μόσχα καθώς ηχούν τύμπανα πολέμου
Η Αναλένα Μπέρμποκ είχε συνομιλίες τη Δευτέρα στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον ομόλογό της Νμίτρο Κουλέμα (φωτογραφία) Ukrainian Foreign Ministry Press Office via AP

Στην αποστολή της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη «γραμμή του πυρός» και τη συνάντησή της αύριο, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα στρέφεται το βλέμμα της διεθνούς διπλωματίας, ενόσω ηχούν τα «τύμπανα του πολέμου» στην Ανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για το «βάπτισμα του πυρός» για την υπουργό Εξωτερικών των Πρασίνων σε μία «εκρηκτική» γεωπολιτική συγκυρία, με το μέλλον της Ουκρανίας επί ξυρού ακμής και τη Ρωσία να «βρυχάται» κατά Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ μετά τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Επιχειρεί περικύκλωση της Ουκρανίας από Λευκορωσία - Κλιμακώνει τη διπλωματική διελκυστίνδα

Οι κυβερνήσεις τόσο στην ΕΕ, όσο και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αναζητούν στην αυριανή επίσκεψη «σημάδια» για το εάν και σε ποιο βαθμό εμμένει η νέα ηγεσία υπό τον Όλαφ Σολτς στη γραμμή Μέρκελ περί ανεξάρτητου ρωσο-γερμανικού διαλόγου και συμβιβασμών με τη Μόσχα -με τις όποιες επιπτώσεις αυτό θα έχει στο ενιαίο μέτωπο που επιδιώκουν να προβάλλουν εντός του ΝΑΤΟ έναντι του Κρεμλίνου.

Η ίδια η Μπέρμποκ ανήκει στη νεότερη γενιά Γερμανών πολιτικών που είναι σθεναρά προσηλωμένοι στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και είναι αποφασισμένοι να απομακρύνουν τη Γερμανία από την πάγια γραμμή συμβιβασμού με τη Μόσχα. Από την άλλη όμως, η -υπό την ηγεσία του SPD γερμανική καγκελαρία- θεωρείται λιγότερο διατεθειμένη να απομακρυνθεί από την πολιτική της τέως καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Και θα είναι βαθιά απογοητευτικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο βρετανικός Guardian, για τη Δύση εάν η Γερμανία συνεχίσει να λειτουργεί ως «παρελκυστικά», τη στιγμή που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για μία γραμμή και μία φωνή στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, επιχείρησε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, στο Κίεβο να καθησυχάσει την ηγεσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ότι το Βερολίνο δεν θα συμβιβαστεί ως προς τις βασικές αρχές της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας κατά την «επίσημη πρώτη» συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στη Μόσχα με τον Σερκέι Λαβρόφ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Κίεβο (Ukrainian Foreign Ministry Press Office via AP)

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, η Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας θα κληθεί να καταβάλλει «υψηλό τίμημα», επιμένοντας ότι η διπλωματία «είναι η μοναδική οδός».

«Κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία από οικονομικής, στρατηγικής και πολιτικής πλευράς» υπογράμμισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πριν ξεκινήσει τη δύσκολη αποστολή στη Μόσχα και τις συνομιλίες με το «γεράκι» της ρωσικής διπλωματίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν επί της ουσίας απούσα σε επίπεδο επίσημης εκπροσώπησης στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας, που έλαβαν χώρα αρχικά σε διμερές επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη και εν συνεχεία στους κόλπους του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει τονίσει πως το Κρεμλίνο εσκεμμένα επιχειρεί να παραμερίσει την ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι διαθέτει αμερικανικές εγγυήσεις πως «τίποτα δεν θα αποφασιστεί χωρίς συνεργασία, συντονισμό και συμμετοχή από την ΕΕ».

Ανάλογο μήνυμα ότι «η όποια απόφαση 'περνάει' από την ΕΕ» έχουν εκπέμψει προς πάσα κατεύθυνση από κοινού η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία βρίσκεται από 1ης Ιανουαρίου στο τιμόνι της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ).

Σήμερα, εν όψει της επίσκεψης Μπέρμποκ στη Μόσχα, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, επαναλαμβάνοντας ότι περαιτέρω επιθετικότητα θα έχει συνέπειες.

Μιλώντας στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ εργάζεται με τις ΗΠΑ σχετικά με την απάντηση προς τη Ρωσία εφόσον κινηθεί στρατιωτικά.

Επιμένει στο «Σχήμα της Νορμανδίας» η Ουκρανία

Η Ουκρανία από την πλευρά της καλεί σταθερά σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για «να μπει τέλος στη σύγκρουση» με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας -προοπτική στην οποία αντιστέκεται η Μόσχα, επιλέγοντας τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, παρόλο που δημοσίως δηλώνει ότι θα ήταν «πρόθυμη» εφόσον τηρηθούν τα προσυμφωνηθέντα για την ανατολική Ουκρανία.

Το ίδιο επανέλαβε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Νμίτρο Κουλέμπα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με την Αναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να μη λαμβάνουν αποφάσεις για την Ουκρανία ερήμην της.

Πέραν των συνομιλιών σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο σύνορα της Ουκρανίας, οι εκκλήσεις του Κιέβου προς τη Γερμανία για την παράδοση όπλων και ο αμφιλεγόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 επρόκειτο επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών.

H Γερμανία έχει ανακοινώσει, διά της Αναλένα Μπέρμποκ, από τα τέλη Δεκεμβρίου ότι ο γερμανορωσικός αγωγός δεν πρόκειται να λάβει άδεια λειτουργίας σε περίπτωση νέας «κλιμάκωσης» στην Ουκρανία,βάσει συμφωνίας επί της αρχής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ