ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: 145 δολοφονίες υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2021 

Κολομβία: 145 δολοφονίες υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2021 
Οι αρχές της Κολομβίας λένε πως οι δολοφονίες διαπράττονται από διάφορες ένοπλες οργανώσεις AP Photo / Fernando Vergara, File

Tην αναζωπύρωση της βίας στην Κολομβία παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016, επιβεβαιώνουν οι δολοφονίες τουλάχιστον 145 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2021, σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού.

Πέρυσι καταγράφηκαν «145 ανθρωποκτονίες κοινωνικών ηγετών ή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε αυτή η ανεξάρτητη δημόσια αρχή.

Το 2020, είχαν καταγραφεί 182 δολοφονίες.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, 32 αντιπρόσωποι φυλών αυτοχθόνων, 16 αγροτοσυνδικαλιστές και επτά συνδικαλιστές συγκαταλέγονταν στα θύματα του 2021.

«Απορρίπτουμε τις πράξεις αυτές, που διαπράχθηκαν κυρίως από παράνομες ένοπλες ομάδες», τόνισε ο Συνήγορος του Λαού, ο Κάρλος Καμάργο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους φερόμενους ως δράστες των επιθέσεων.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), οι φόνοι κοινωνικών ηγετών είναι πολυάριθμοι και αέναα επαναλαμβανόμενοι.

Οι αρχές και κοινωνικές οργανώσεις λένε πως οι δολοφονίες διαπράττονται από διάφορες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα: αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) – επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα –, καθώς και συμμορίες κακοποιών, που σε πολλές περιπτώσεις σχηματίστηκαν από πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Τρεις νομοί – Αντιόκια, Κάουκα, Βάγιε δελ Κάουκα –, διάδρομοι της διακίνησης ναρκωτικών, πλήττονται ιδιαίτερα.

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους ακτιβιστές, τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, ή των δικαιωμάτων των εργατών γης. Για δυο χρόνια στη σειρά, το 2019 και το 2020, η χώρα των Άνδεων χαρακτηριζόταν η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους ακτιβιστές αυτούς από τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness (65 νεκροί το 2020).

Ο πρόεδρος της δεξιάς Ιβάν Ντούκε μιλά για φόνους που διαπράττονται από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, στις οποίες συμπεριλαμβάνει τους αντάρτες.

Η Κολομβία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, θεωρείται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη αναζωπύρωση της βίας μετά τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ