ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα - Ποια είναι η νεότερη γυναίκα στο αξίωμα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα - Ποια είναι η νεότερη γυναίκα στο αξίωμα
Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία AP Photo/Jean-Francois Badias

Η Ρομπέρτα Μετσόλα από την Μάλτα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η 46χρονη ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία και διαδέχεται τον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι.

Η Μέτσολα είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια - μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν, ενώ είναι και η νεότερη.

Είναι νομικός και μητέρα τεσσάρων αγοριών και ασχολήθηκε με την πολιτική στη διάρκεια της φοίτησής της στο πανεπιστήμιο.

Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2013.

Η Μέτσολα συγκέντρωσε τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, από τον πρώτο γύρο.

Αναλυτικά, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ψήφισαν 690. Λευκά και άκυρα 74. Έγκυρα 616. Έλαβαν: η Ρομπέρτα Μέτσολα 450, η Σουηδή Αλις Μπαχ Κούνκε (Πράσινοι) 101, και η Iσπανίδα Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά 57 ψήφους.

«Το πρώτο που θα ήθελα να κάνω είναι να τιμήσω την κληρονομιά του Νταβίντ Σασόλι» ήταν τα πρώτα της λόγια, επισημαίνοντας ότι θέλει «να αποδειχτεί και πάλι ότι πιστεύομε στον κοινό μας χώρο».

Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση που ενισχύει των απομονωτισμό, υποστηρίζοντας με θερμά λόγια την ευρωπαϊκή προοπτική και τη σημασία που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και τις αξίες τους.

Και επανέλαβε τη ρήση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πως «όλοι πρέπει να ακούνε τη φωνή της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ