ΚΟΣΜΟΣ

Η απειλή κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας κατά στρατηγικών στόχων πλανάται στις ΗΠΑ

Η απειλή κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας κατά στρατηγικών στόχων πλανάται στις ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν καλείται να στείλει «ξεκάθαρο» μήνυμα στη Ρωσία για το ενδεχόμενο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά αμερικανικών στόχων στρατηγικής σημασίας AP Photo/Evan Vucci, File

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο «σύγκρουσης» Ηνωμένων Πολιτειών - Ρωσίας στον κυβερνοχώρο οδηγούν σε αυξανόμενη πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ξεκαθαρίσει πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που η Μόσχα ξεπεράσει τα όρια, σχολιάζει το Politico την ώρα που σύννεφα πολέμου κυκλώνουν την Ουκρανία.

Η ανησυχία μεγαλώνει και γίνεται ακόμη πιο επείγουσα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την ανάπτυξη άνω των 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να ετοιμάζει προβοκάτσια στην ανατολική Ουκρανία ως πρόσχημα εισβολής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει με την επιβολή κυρώσεων που θα παραλύσουν τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία για αντίποινα με κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος κατέστη εμφανής με την μαζική κυβερνοεπίθεση κατά κυβερνητικών υπηρεσιών της Ουκρανίας την περασμένη Παρασκευή. Ειδικοί στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ζητούν εδώ και χρόνια να ενισχυθούν τα μέτρα αποτροπής των ΗΠΑ έναντι ρωσικής επιθετικότητας στον κυβερνοχώρο.

Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στο παρελθόν για την αποτροπή ηλεκτρονικών εισβολών μέσω της επιβολής κυρώσεων, της άσκησης διώξεων εναντίον χάκερ, αλλά και της απέλασης Ρώσων διπλωματών, έχουν αποτύχει στον περιορισμό των κυβερνοεπιθέσεων ή των κακόβουλων ηλεκτρονικών επιθέσεων για την απόσπαση λύτρων που ενεργοποιούνται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων διευθυντικών στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το στοιχείο που λείπει εντοπίζεται στην απουσία ενός ξεκάθαρου μηνύματος από την Ουάσινγκτον, σχετικά με τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα για μία ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση κατά αμερικανικών στόχων στρατηγικής σημασίας, όπως το αμερικανικό δίκτυο διανομής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ