ΚΟΣΜΟΣ

Γενικός διευθυντής BBC: Εάν το δίκτυο γίνει εμπορικό, θα προδώσει το κοινό του

Γενικός διευθυντής BBC: Εάν το δίκτυο γίνει εμπορικό, θα προδώσει το κοινό του
Το BBC ιδρύθηκε το 1922 με εκπαιδευτικούς, ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς AP/Lefteris Pitarakis

O γενικός διευθυντής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, Τιμ Ντέιβι, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο του να χρηματοδοτείται το BBC αποκλειστικά από εμπορικά μέσα.

Ένα BBC που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εμπορικά μέσα δεν θα είναι σε θέση να υπηρετεί ένα οικουμενικό βρετανικό κοινό, όπως κάνει σήμερα, είπε ο Τιμ Ντέιβι, απαντώντας στην αμφισβήτηση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης του ισχύοντος μοντέλου δημόσιας χρηματοδότης του BBC.

Το BBC ιδρύθηκε το 1922 με εκπαιδευτικούς, ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Λειτουργεί παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο, ηλεκτρονική έκδοση και τηλεοπτικό δίκτυο απευθυνόμενο σε ευρύ κοινό και επίσης στους χρήστες που δεν ικανοποιούνται από τις υπηρεσίες των εμπορικών μέσων ενημέρωσης.

Χρηματοδοτείται από τα τέλη που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη και αυτό το σχήμα υποτίθεται ότι εγγυάται την συντακτική του ανεξαρτησία. Στην πραγματικότητα, το σχήμα αναγκάζει το BBC σε παζάρια με τους υπουργούς, πράγμα που συχνά προκαλεί εντάσεις.

Χθες, η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, η οποία έχει κατηγορήσει το BBC για «μητροπολιτικό συλλογικό κατιδεασμό», δήλωσε ότι το τέλος μπορεί να παγώσει για τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια να αυξηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό για τέσσερα χρόνια.

Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται διάλογος σχετικά με τα μελλοντικά χρηματοδοτικά σχήματα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καλούνται να πληρώσουν 159 λίρες ετησίως για το BBC, όταν μπορούν να πληρώνουν λιγότερο για το Netflix ή το Amazon Prime.

Ο Τιμ Ντέιβι δήλωσε στο BBC Radio ότι η εταιρεία θα απολέσει κάτι πολύτιμο αν εφαρμόσει ένα εμπορικό μοντέλο λειτουργίας.

«Υπηρετεί το βρετανικό κοινό, το βρετανικό κοινό στο σύνολό του», είπε. «Το ζήτημα που τίθεται εδώ προς συζήτηση είναι η αρχή της οικουμενικότητας.

Οι άνθρωποι λένε "μπορεί αυτό να γίνει εμπορική επιχείρηση;' Φυσικά και μπορεί να γίνει εμπορική επιχείρηση, αλλά δεν θα υπηρετεί αυτό που υπηρετεί σήμερα», είπε.

Η διευθέτηση, είπε, θα αφήσει το BBC με έλλειμμα 285 εκατομμυρίων λιρών, πράγμα που θα απαιτήσει την περικοπή ορισμένων υπηρεσιών. Και πρόσθεσε ότι, την στιγμή που η παραγωγή του BBC πρέπει να αντικατοπτρίζει όλες τις κοινότητες που υπηρετεί, είναι δύσκολη η διατήρηση της φήμης της αντικειμενικότητας σε έναν όλο και περισσότερο πολωμένο κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ