ΚΟΣΜΟΣ

Απειλεί τη Ρωσία αλλά διστάζει για τον Nord Stream 2 η Γερμανία - Σε Βερολίνο και Κίεβο ο Μπλίνκεν

Απειλεί τη Ρωσία αλλά διστάζει για τον Nord Stream 2 η Γερμανία - Σε Βερολίνο και Κίεβο ο Μπλίνκεν
Αναλένα Μπέρμποκ και Σεργκέι Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Με όλο και πιο ενεργό ρόλο, στα «βαθιά» της ουκρανικής κρίσης εισέρχεται η Γερμανία «δείχνοντας» πιο ανοιχτά πλέον σε «πάγωμα» του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 -ακόμη και εάν αυτό επιφέρει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για την ίδια. 

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για επίσκεψη στο Κίεβο με επόμενο σταθμό το Βερολίνο, προς συντονισμό κινήσεων έναντι της ρωσικής απειλής για εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στη Γενεύη.

Με την πίεση να εντείνεται προς τη γερμανική κυβέρνηση για πιο σκληρή στάση έναντι του Κρεμλίνου, αμφότεροι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ άφησαν ανοιχτό σήμερα, Τρίτη, το ενδεχόμενο αναστολής των σχεδίων λειτουργίας για τον επίμαχο αγωγό -οι επικριτές του οποίου επί μακρόν τον χαρακτηρίζουν ως «γεωπολιτικό όπλο» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή η Μόσχα έναντι της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος έχει υιοθετήσει από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης μάλλον «χλιαρή» στάση ως προς τον αγωγό που σχεδιάστηκε για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, φθάνοντας σε σημείο να επιχειρηματολογήσει προ μηνός πως πρόκειται για «ιδιωτικό επιχειρηματικό έργο», υπαινισσόμενος πως δεν ενέχει πολιτικές διαστάσεις και συνεπώς θα μπορούσε να εξαιρεθεί από πιθανές κυρώσεις.

«Υπεραπλούστευση» την οποία αποκρούουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ουκρανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Πριν φθάσουν σε «συμβιβασμό» με το Βερολίνο και άρουν την απειλή κυρώσεων σχετικά με τον αγωγό, οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν πως θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία -αυτό σαφώς δεν έχει αλλάξει και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται η διακυβέρνηση Μπάιντεν να συναινέσει στην εξαίρεση του αγωγού από κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, διατηρούσε ιστορικά πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία συγκριτικά με τις υπόλοιπες γερμανικές παρατάξεις -πολλώ δε μάλλον τους συγκυβερνώντες Πρασίνους της Αναλένα Μπέρμποκ, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί εξ αρχής στο σχέδιο. Εξ ου και η ουκρανική κρίση αποτελεί μείζονα δοκιμασία εξωτερικής πολιτικής για τον συνασπισμό στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη».

Με τη Γερμανία υπό πίεση να βρει τρόπο να καλύψει το ενεργειακό κενό, καθώς αποσύρεται από τον άνθρακα και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ανώτατα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθούν να υπεραμύνονται του Nord Stream 2, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με τη βαρύτητα των προειδοποιήσεων προς τη Μόσχα ότι ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία θα έχει «σοβαρές συνέπειες» σε ό,τι αφορά -και- τον αγωγό.

Σε κάθε περίπτωση, οι τόνοι ανέβηκαν σήμερα από αμφότερους τους Όλαφ Σολτς και Αναλένα Μπέρμποκ.

Σε επίσκεψή του χθες στη Μαδρίτη ο Γερμανός καγκελάριος είχε παρακάμψει ερώτηση κατά πόσο θεωρεί έως και σήμερα «ιδιωτικό επιχειρηματικό έργο» τον Nord Stream 2 και αντίθετα επανέλαβε σε γενικές γραμμές πως η Ρωσία θα «καταβάλλει υψηλό τίμημα» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Σολτς: «Όλα ανοιχτά» για τον αγωγό - Σε νέο διάλογο καλεί τη Ρωσία ο Στόλτενμπεργκ

scholz-5.jpg
Γενς Στόλτενμπεργκ και Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο Hannibal Hanschke/Pool via AP

Σήμερα, εντούτοις, δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού κατόπιν συνομιλών τους στο Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς ήταν σχετικά πιο σαφής «αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά», περιλαμβανομένου του «παγώματος» του Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

«Είναι σαφές ότι το κόστος [μιας στρατιωτικής επίθεσης] θα είναι υψηλό και ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ερωτηθείς εάν η γερμανική θέση ότι ο Nord Stream 2 είναι οικονομικό και όχι πολιτικό εγχείρημα είναι «αφελής», ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων, αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει ενεργειακό μονοπώλιο, για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς, αλλά και ασφαλείας».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά έχει μειώσει το φυσικό αέριο που διαθέτει στην Ευρώπη και το γεγονός «αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Αμφότεροι Σολτς και Στόλτενμπεργκ κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα -όπου έχει συγκεντρώσει δύναμη άνω των 100.000 ανδρών, ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρει στρατιώτες και στη Λευκορωσία- και προειδοποίησαν για πολλοστή φορά με «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες».

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα σε νέο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, παρά το -προδιαγραμμένο- αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας λόγω της επιμονής της Μόσχας σε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που έχουν στον πυρήνα τους τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Βασικός στόχος είναι να αποτρέψουμε μία στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, αλλά δεν θα συμβιβαστούμε σε θεμελιώδεις αρχές» επανέλαβε. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Συμμαχία είναι διατεθειμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία εφόσον δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος δεν απειλεί τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Crash test» Μπέρμποκ - Λαβρόφ στη Μόσχα

AP22006557891019.jpg
Το κόστος από την αναβολή της έναρξης λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 βαρύνει την απόφαση του ΒερολίνουAP Photo/Dmitry Lovetsky, File

Με τους «ανέμους του Ψυχρού Πολέμου» να σαρώνουν την Ανατολική Ευρώπη, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, βρέθηκε σήμερα, Τρίτη, ενώπιος ενωπίω στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Οι κυβερνήσεις τόσο στην ΕΕ, όσο και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αναζητούν στη συνάντηση αυτή «σημάδια» για το εάν και σε ποιο βαθμό εμμένει η νέα γερμανική ηγεσία υπό τον Όλαφ Σολτς στη γραμμή Μέρκελ περί ανεξάρτητου ρωσο-γερμανικού διαλόγου και συμβιβασμών με τη Μόσχα -με τις όποιες επιπτώσεις αυτό θα έχει στο ενιαίο μέτωπο που επιδιώκουν να προβάλλουν εντός του ΝΑΤΟ έναντι του Κρεμλίνου.

Η Αναλένα Μπέρμποκ διαμήνυσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει η ίδια μεγάλο οικονομικό τίμημα, σημειώνοντας με νόημα σχετικά με τις ρωσικές διαψεύσεις ότι σχεδιάζεται εισβολή πως «είναι δύσκολο να μην εκληφθεί ως απειλή» η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε μεγάλο οικονομικό τίμημα» δήλωσε η Μπέρμποκ στη συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας: «Η Γερμανία έχει επαναλάβει πως, σε περίπτωση που η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα έχει συνέπειες στον αγωγό [Nord Stream 2]».

Από πλευράς του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε να δοθεί λύση στο θέμα της λειτουργίας του αγωγού, λέγοντας στη Γερμανίδα ομόλογό του πως «απόπειρες πολιτικοποίησης» του αγωγού φυσικού αερίου είναι «αντιπαραγωγικές».

«Επιστήσαμε την προσοχή των Γερμανών συναδέλφων μας στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών να πολιτικοποιηθεί αυτό το σχέδιο» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Επρόκειτο για το «βάπτισμα του πυρός» για την υπουργό Εξωτερικών των Πρασίνων σε μία «εκρηκτική» γεωπολιτική συγκυρία, με το μέλλον της Ουκρανίας επί ξυρού ακμής και τη Ρωσία να «βρυχάται» κατά Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ μετά τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Βρυξέλλες.

Κατά την παραμονή της στη Μόσχα η ίδια δεν δίστασε να αναφερθεί στο ζήτημα του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και στο κλείσιμο της εμβληματικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.

Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας ζήτησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία).

Η ίδια η Ουκρανία καλεί σταθερά σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας για «να μπει τέλος στη σύγκρουση» με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας -προοπτική στην οποία αντιστέκεται η Μόσχα, επιλέγοντας τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, παρόλο που δημοσίως δηλώνει ότι θα ήταν «πρόθυμη» εφόσον τηρηθούν τα προσυμφωνηθέντα του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.

Μπλίνκεν σε Κίεβο και Βερολίνο - Συνάντηση με Λαβρόφ την Παρασκευή;

blinken-2.jpg
Την Πέμπτη στο Βερολίνο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, προς συντονισμό κινήσεωνAP Photo/Andrew Harnik, Pool

Εν μέσω της τεταμένης κατάστασης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στο Κίεβο για να εκφράσει εκ νέου την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «και θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ακολουθεί την Πέμπτη επίσκεψή του στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για «τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μία περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Και σαφώς το ζήτημα του Nord Stream 2 θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν «ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μία ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας» προσέθεσε ο Νεντ Πράις.

Παράλληλα, σήμερα, Τρίτη, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της οποίας τόνισε την σημασία του να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την «ακλόνητη» δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας Kommersant αναφέρουν πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε Μπλίνκεν και Λαβρόφ να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στη Γενεύη την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι Λαβρόφ και Μπλίνκεν συζήτησαν το ενδεχόμενο να έχουν σύντομα περισσότερες επαφές, ενώ επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για τη συνάντηση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ κάλεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί της υποτιθέμενης «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία, αλλά να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την «επείγουσα ανάγκη» να παρουσιάσει η Ουάσιγκτον «εγγράφως» τις απαντήσεις της στις προτάσεις της Μόσχας ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ