ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά της τραγουδίστριας Σεζέν Άκσου, της «Χάρις Αλεξίου της Τουρκίας»

Ερντογάν κατά της τραγουδίστριας Σεζέν Άκσου, της «Χάρις Αλεξίου της Τουρκίας»
Από τη δεκαετία του '70 ξεκίνησε η επιτυχημένη πορεία της Τουρκάλας τραγουδίστριας Σεζέν Άκσου Facebook @Sezen Aksu

Στο στόχαστρο ισλαμιστικών και εθνικιστικών φιλοκυβερνητικών κύκλων βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η πλέον διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια, Σεζέν Άκσου, γνωστή και στη χώρα μας για τη συνεργασία της με την Χάρις Αλεξίου.

Ένα τραγούδι που ερμήνευσε το 2017 η Σεζέν Άκσου, η οποία εκφράζει στη χώρα της σύγχρονες πολιτικές απόψεις και κοινωνικές ευαισθησίες, στάθηκε αφορμή για το προσκείμενο στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κίνημα Εθνικής Επιβίωσης (Beka), να επιτεθεί στην καλλιτέχνιδα, ισχυριζόμενο ότι προσβάλλει τη θρησκεία, γεγονός που κινητοποίησε τα φιλοκυβερνητικά τρολ στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό θέμα και την τραγουδίστρια να δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Το τραγούδι που «ενόχλησε» τους εν λόγω κύκλους φέρει τον τίτλο «Είναι υπέροχο να ζεις» (Sahane bir sey yasamak), ενώ ο επίμαχος στίχος αναφέρει: «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Καβαλήσαμε το άγνωστο και πάμε προς την καταστροφή. Δώστε τους χαιρετισμούς μου σε αυτούς τους αδαείς την Εύα και τον Αδάμ».

Ο πρόεδρος του κινήματος Beka, Μουράτ Σαχίν, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο σπίτι της τραγουδίστριας, ενώ οι αναρτήσεις με μηνύματα μίσους εις βάρος της, με hashtag #sezenaksuhaddinibil (#Σεζέν Άκσου μην περνάς τα όρια), έγιναν viral. Σήμερα, Τρίτη, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης από έναν δικηγόρο που ισχυρίζεται ότι η Σεζέν Άκσου διέπραξε το αδίκημα της «προσβολής και πρόκλησης των θρησκευτικών αξιών» επειδή στο τραγούδι της αποκαλεί «αδαείς» τον Αδάμ και την Εύα.

Το θέμα έλαβε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις με τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να ενώνει τη φωνή του με τα τρολ του Διαδικτύου. Επιτέθηκε ευθέως κατά της Σεζέν Άκσου, κατηγορώντας την ότι προσβάλει τα όσια και ιερά του έθνους, υποστηρίζοντας ότι παραποιεί με ψεύδη την ισλαμική θρησκεία.

Ο βουλευτής του AKP, Μουσταφά Ατσικγκιόζ, επίσης επιτέθηκε στην τραγουδίστρια.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση έκανε λόγο για ασέβεια σε θρησκευτικά πρόσωπα. «Ο Αδάμ και η σύζυγός του Εύα αντιπροσωπεύουν κοινές αξίες και είναι οι ένδοξοι πρόγονοι όλης της ανθρωπότητας» ανέφερε.

Στην αντίπερα πλευρά, αρκετοί καλλιτέχνες, διανοούμενοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο πλευρό της Σεζέν Άκσου. Μεταξύ τους ο μουσικοσυνθέτης, Ζουλφού Λιβανελί, η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ, ο δήμαρχος Κωνστνατινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και ο τραγουδιστής Μουσταφά Σαντάλ, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του Κινήματος Beka για παρόμοιους λόγους.

Η Σεζέν Άκσου έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα από τη συναυλία που έδωσε από κοινού με τη Χάρις Αλεξίου, τον Νοέμβριο του 1999, στο Παλλάς στην Αθήνα, λίγες εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία με σκοπό την ενίσχυση των σεισμόπληκτων, ενώνοντας τις φωνές στις δύο ακτές του Αιγαίου για την ελληνοτουρκική φιλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ