ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή
«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία» δήλωσε η Τζεν Ψάκι AP Photo/Andrew Harnik

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε την ουκρανική κρίση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η προειδοποίηση έρχεται την ώρα που περικυκλώνεται η Ουκρανία και από το βορρά, με τη Ρωσία να αναπτύσσει στρατεύματα και εξοπλισμό στο έδαφος της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο επικείμενων κοινών «ασκήσεων»...

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία» δήλωσε η Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση από το Λευκό Οίκο, μιλώντας για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν καμία επιλογή» στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν σε μία τέτοια περίπτωση, προσέθεσε ερωτηθείσα κυρίως για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

Ως προς τις κυρώσεις που «ζυγίζει» η Δύση εφόσον τελικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έχει αναφέρει, επικαλούμενη πηγές της καγκελαρίας, ότι δεν εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift -κάτι το οποίο συχνά έχει χαρακτηριστεί ως «πυρηνική επιλογή» λόγω των συνεπειών που θα είχε για την ρωσική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία

Ρωσικό άρμα μάχης σε πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις στο Ροστόφ της νότιας Ρωσίας (AP Photo)

Με την Ουκρανία κυκλωμένη από ρωσική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών -και τις ΗΠΑ να δηλώνουν πως παράλληλα «στρώνεται το έδαφος» για πιθανή προβοκάτσια στα ανατολικά ως πρόσχημα εισβολής-, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός άρχισαν να φθάνουν στη Λευκορωσία.

Εκ μέρους του λευκορωσικού καθεστώτος του συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη, ότι έφτασε στη χώρα απροσδιόριστος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων για να συμμετάσχουν σε γυμνάσια «προετοιμασίας μάχης» τον Φεβρουάριο.

«Τα επικείμενα γυμνάσια επιχειρησιακής ετοιμότητας και μάχης θα πραγματοποιηθούν λόγω της επιδείνωσης της πολιτικο-στρατιωτικής κατάστασης παγκοσμίως, της συνεχούς όξυνσης των εντάσεων στην Ευρώπη, κυρίως στα δυτικά και νότια σύνορα της Λευκορωσίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μη προγραμματισμένα» κοινά γυμνάσια Λευκορωσίας- Ρωσίας, όμως το εύρος τους, που δεν έχει ανακοινωθεί, δεν απαιτεί την ανακοίνωση λεπτομερειών, κυρίως στις γειτονικές χώρες -σε αναφορά στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ουκρανία.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια: Το πρώτο από τώρα ως τις 9 Φεβρουαρίου στη διάρκεια του οποίου στρατεύματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αναπτυχθούν σε «περιοχές υπό απειλή» και θα εγγυηθούν την ασφάλεια κρατικών και στρατιωτικών υποδομών και την προστασία του εναέριου χώρου.

Στη συνέχεια, από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν σε πολλές στρατιωτικές βάσεις της Λευκορωσίας γυμνάσια με την ονομασία «Αποφασιστικότητα της ένωσης 2022», μια αναφορά στη συμμαχία Ρωσίας-Λευκορωσίας.

Ρώσοι χρήστες του Διαδικτύου έχουν αναρτήσει πολλά βίντεο με ολόκληρα τρένα γεμάτα στρατιωτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα στη δυτική Ρωσία που κατευθύνονταν προς τα σύνορα.

Εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν λάβει την τελική απόφαση να κινηθεί στρατιωτικά κατά της ανατολικής Ουκρανίας -κάτι που ακόμη δεν είναι σαφές εάν όντως και κυρίως σε ποια κλίμακα θα πράξει-, η εισβολή εικάζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα. Και τότε η Ρωσία θα έχει ανεπτυγμένες δυνάμεις και στο λευκορωσικό έδαφος.

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Μόσχα ενδέχεται να ετοιμάζει προβοκάτσια στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε χθες, Δευτέρα, πως πρόκειται για «παραπληροφόρηση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχεία ότι ειδική επιχειρησιακή ομάδα, εκπαιδευμένη για πόλεμο σε αστικό περιβάλλον και στη χρήση εκρηκτικών, έχει ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας για να προχωρήσει σε πράξεις σαμποτάζ ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις, ώστε να δοθεί το πρόσχημα εισβολής. Ανάλογες αναφορές έχουν έλθει από την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ