ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας διεκδικεί ο Ερντογάν

Διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας διεκδικεί ο Ερντογάν
«Όχι» έχει εισπράξει από τη Ρωσία η κυβέρνηση Ερντογάν σε ανάλογη απόπειρα να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο AP Photo/Franc Zhurda

Επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «σε λίγες εβδομάδες» στην Ουκρανία προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με το Κίεβο και τη Μόσχα και έχει καλέσει αμφότερους τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση στην Τουρκία.

Μπροστά στους φόβους της Δύσης ότι επίκειται ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, η Ρωσία επιμένει ότι δεν έχει ανάλογα σχέδια, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η προοπτική μιας εισβολής «δεν είναι ρεαλιστική».

Μιλώντας σε ένα πάνελ αργά χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε πως η Τουρκία δεν θέλει να δει κανενός είδους στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι πλήρως δεσμευμένη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω πως πρέπει να καταλάβουμε ότι ο σοβαρός και ο πραγματικός διάλογος επείγει περισσότερο από ποτέ» είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν είναι σε επαφή τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα αυτό, ανέφερε.

«Πράγματι, [ο Ερντογάν] έχει καλέσει αμφότερους, εάν θέλουν, να έλθουν στην Τουρκία και να έχουν μια συνάντηση για να επιλύσουν τα προβλήματα [...] μεταξύ τους. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις» είπε ο Καλίν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά εναντιώνεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Ενώ σφυρηλατεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, η Άγκυρα έχει πουλήσει επίσης εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην κρίση, προσφορά που καλωσόρισε το Κίεβο, αλλά απέρριψε η Μόσχα. Η Άγκυρα έχει πει επίσης πως οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι λύση.

«Θα είμαστε σε στενή επαφή με τους Ρώσους ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που θα είχε σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες» ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

«Σε τέτοιου είδους μεγάλα, μακροχρόνια προβλήματα, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» ανέφερε ο Καλίν, ο οποίος διατελεί επίσης σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ