ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι «παίζει τα χαρτιά του» για την προεδρία της Δημοκρατίας

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι «παίζει τα χαρτιά του» για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο δρόμος που οδηγεί στην ανάδειξη νέου προέδρου είναι γεμάτος «πολιτικές παγίδες» και μία ενδεχόμενη αποτυχία να εκλεγεί θα μπορούσε να κοστίσει στον Μάριο Ντράγκι και την πρωθυπουργία AP Photo/Domenico Stinellis

Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιταλικής πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, άρχισε να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες εν όψει της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας την προσεχή Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, αναμενεται να ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και κατά πόσο προτίθεται να κάνει πίσω...

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχε ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο (ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων) και τον κεντροαριστερό υπουργό Άμυνας Λορέντσο Γουερίνι.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο «σούπερ Μάριο», πέρα από την θεσμική επαφή με νυν πρόεδρο, θέλησε να εξακριβώσει εάν διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών, σε πέντε ημέρες.

Μέχρι τώρα, έστω και ανεπίσημα, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι η κεντροαριστερά, η Ιταλική Αριστερά, και μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο επικεφαλής του τελευταίου, Τζουζέπε Κόντε, άφησε να διαρρεύσει ότι θα επιθυμούσε την παραμονή του στην πρωθυπουργία, αλλά η όλη κατάσταση, στο εσωτερικό των «πεντάστερων» είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη. Μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του κινήματος, φέρεται έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 53% των Ιταλών, θα επιθυμούσε την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι σαφές πάντως ότι ο άμεσος ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επίσημη πρόταση, αν πρώτα δεν είναι βέβαιος ότι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη. Διότι γνωρίζει καλά ότι ο δρόμος που οδηγεί στην εκλογή νέου προέδρου είναι γεμάτος «πολιτικές παγίδες» και δεν θέλει να βρεθεί εκτεθειμένος ενώπιον και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να κοστίσει στον Μάριο Ντράγκι και την πρωθυπουργία.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό αύριο, Πέμπτη, όταν οι επικεφαλής των τριών κομμάτων της κεντροδεξιάς θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει ο κοινός τους υποψήφιος ή αν η προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος έχει λήξει οριστικά.

Εάν ο Καβαλιέρε αποφασίσει να κάνει πίσω, θα ξεκινήσει μια νέα φάση, η οποία θα οδηγήσει είτε στην ενίσχυση της υποψηφιότητας Ντράγκι, είτε στην εξεύρεση ενός νέου προσώπου, το οποίο να χαίρει της ευρύτερης, δυνατής πολιτικής συναίνεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ