ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή κυριαρχία, Σένγκεν και άμυνα στις βασικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

Ευρωπαϊκή κυριαρχία, Σένγκεν και άμυνα στις βασικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Ronald Wittek, Pool Photo via AP

H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν και η άμυνα και ασφάλεια είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, Τετάρτη, στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, επίσης, πως «θέλουμε να ξαναδούμε τη σχέση μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» και να τους δώσουμε με πιο σαφή τρόπο πραγματικές προοπτικές ένταξης».

Στην ομιλία του, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, σε μία περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι σε αυτό το βίαιο κόσμο», για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε την κυριαρχία των συνόρων και του χώρου της ΕΕ και να τα προστατέψουμε.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση που θα κάνει η γαλλική προεδρία για τη μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η οποία είπε ότι είναι προϋπόθεση για να τηρήσουμε την υπόσχεση για την ελεύθερη κυκλοφορία και να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Μίλησε για μία «ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας παρέμβασης» και για μια υποδοχή μεταναστών με αλληλέγγυο τρόπο, για μια εταιρική σχέση με τις χώρες διακίνησης και προέλευσης και για μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να οργανώσει την ασφάλεια του χώρου της και να προχωρήσει σε δράσεις συμπληρωματικές με το ΝΑΤΟ. Ανέφερε για παράδειγμα ότι χωρίς τεχνολογική ανεξαρτησία στο χώρο της άμυνας, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη της άμυνας. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη μιας πιο «ανεξάρτητης Ευρώπης» που δεν θα εξαρτάται από τις επιλογές άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να φτιάξει μια «νέα τάξη ασφάλειας» στην ήπειρό της και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει ένας ειρηνικός διάλογος με τη Ρωσία.

«Αυτό το διάλογο τον υπερασπίζομαι επί χρόνια. Δεν είναι επιλογή, μας το επιβάλλει η γεωγραφία μας και η ιστορία μας σ' εμάς και στη Ρωσία. Για την ασφάλεια της ηπείρου μας που είναι αδιαίρετη χρειαζόμαστε αυτό το διάλογο» τόνισε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας πρέπει να βασίζεται στις αρχές και στους κανόνες που υπογράφτηκαν με τη Ρωσία πριν από 30 χρόνια. Είπε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα της Ουκρανίας, στο λεγόμενο «πλαίσιο της Νορμανδίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μία ευρωπαϊκή πρόταση για μια νέα τάξη ασφάλειας και σταθερότητας.

«Θα πρέπει να τη χτίσουμε μεταξύ μας οι Ευρωπαίοι και μετά να τη μοιραστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και εν συνεχεία να την προτείνουμε προς διαπραγμάτευση προς τη Ρωσία» επισήμανε.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποστρέψει το βλέμμα της από εκεί, λόγω της ιστορίας της και της γεωγραφίας της.

«Επιθυμούμε να ξαναδούμε τη σχέση μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» και να τους δώσουμε με πιο σαφή τρόπο πραγματικές προοπτικές ένταξης», μία υπόσχεση ένταξης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης το Μάιο θα πρέπει να ξαναδούμε αυτό το θέμα και να ακολουθήσει μία Σύνοδος Κορυφής για τα Βαλκάνια, ανέφερε.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύσει μία νέα συμμαχία με την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Φεβρουάριο με στόχο την επανίδρυση της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ