ΚΟΣΜΟΣ

Τσουνάμι στην Τόνγκα: Κατάφεραν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά την καταστροφή

Τσουνάμι στην Τόνγκα: Κατάφεραν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά την καταστροφή
Εικόνες καταστροφής στην Τόνγκα AP Photo

Απογειώθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια απογειώθηκαν για τα νησιά Τόνγκα, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσαν η έκρηξη ηφαιστείου και το τσουνάμι.

Αναμένονται δύο αεροσκάφη στο διεθνές αεροδρόμιο της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού Ωκεανού, αφού κατορθώθηκε να καθαριστεί από την ηφαιστειακή τέφρα ο βασικός διάδρομος αποπροσγειώσεων.

Μεταγωγικό C17 Globemaster της αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε από την αεροπορική βάση Άμπερλι στις 07:00 (τοπική ώρα· χθες Τετάρτη στις 23:00 ώρα Ελλάδας), είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας. Στον αέρα βρίσκεται επίσης ήδη C-130 Hercules της νεοζηλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Καθώς το αεροδρόμιο χαρακτηρίζεται πλέον επιχειρησιακό, οι δύο χώρες αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τις πτήσεις με βοήθεια τις επόμενες ώρες και ημέρες. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα στείλει επίσης τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για να αποκατασταθεί η επαφή μεταξύ της κυριότερης νήσου των Τόνγκα και πιο απομακρυσμένων.

Το αποβατικό ελικοπτεροφόρο σκάφος HMAS Adelaide του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αποπλεύσει αύριο Παρασκευή από το Μπρισμπέιν με εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Περίπου 84.000 άνθρωποι, ή πάνω από το 80% του πληθυσμού των νήσων Τόνγκα, επλήγησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου και το τσουνάμι, ανέφερε χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ.

Σε ένα από τα νησιά, το Μάνγκο, «έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια», σε ένα άλλο, το Φονοϊφούα, δεν απομένουν όρθια παρά «δύο σπίτια», ενώ «μεγάλες ζημιές έχουν αναφερθεί στο Νομούκα», συνόψισε από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Επισήμως γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς, ωστόσο υπάρχουν επίσης τραυματίες, είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει αριθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ