ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σκληρή προειδοποίηση Μπάιντεν στη Ρωσία για τυχόν εισβολή στην Ουκρανία

Νέα σκληρή προειδοποίηση Μπάιντεν στη Ρωσία για τυχόν εισβολή στην Ουκρανία
«Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να ενεργήσει με τρόπο που δεν εμπίπτει στις παραμέτρους ενός συμβατικού πολέμου» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος AP Photo/Andrew Harnik

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας θα συνιστούσε εισβολή, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα «θα πλήρωνε βαρύ τίμημα» για μια τέτοια ενέργεια.

Η αυστηρή προειδοποίησή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήρθε σε παρατηρήσεις από τον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί οποιαδήποτε τυχόν σύγχυση σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων τους, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με τις δηλώσεις τους ότι μια «μικρή ρωσική εισβολή» θα προκαλούσε μικρότερη «απάντηση».

«Ήμουν απολύτως σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν. Δεν έχει καμία παρεξήγηση: Οποιεσδήποτε, όποιες συγκεντρωμένες ρωσικές μονάδες κινούνται πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, αυτό είναι εισβολή», είπε ο Μπάιντεν.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία εάν ο Πούτιν κάνει αυτή την επιλογή, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα» ξεκαθάρισε.

Η νεότερη δήλωση Μπάιντεν έρχεται λίγες ώρες πριν την κρίσμη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, σε μια διπλωματική προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις γύρω από το ουκρανικό ζήτημα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να ενεργήσει με τρόπο που δεν εμπίπτει στις παραμέτρους ενός συμβατικού πολέμου.

«Η Ρωσία έχει μια μακρά ιστορία στη χρήση μέτρων, εκτός της απροκάλυπτης στρατιωτικής επέμβασης, στην επιθετική πολιτική της όπως παραστρατιωτικές τακτικές - τις λεγόμενες επιθέσεις γκρίζας ζώνης και ενέργειες από Ρώσους μισθοφόρους (σ.σ. όπως η Βάγκνερ)», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ