ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στην Ουκρανία: Σήμερα στη Γενεύη η τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η σύρραξη

Ένταση στην Ουκρανία: Σήμερα στη Γενεύη η τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η σύρραξη
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορά της με την Ουκρανία, παρόλα αυτά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει Russian Defense Ministry Press Service via AP

Με φόντο τη Γενεύη της Ελβετίας θα διεξαχθεί σήμερα η διπλωματική μάχη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ κλιμακώνεται η ανησυχία για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία.

Την Πέμπτη, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα για σοβαρότατες συνέπειες αν οποιαδήποτε από τις δυνάμεις της διασχίσει τα σύνορα.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή διαθέτει 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, παρόλα αυτά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας θα συνιστούσε εισβολή, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα «θα πλήρωνε βαρύ τίμημα» για μια τέτοια ενέργεια.

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών Μπλίνκεν να συσπειρώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς Πούτιν.

Μετά από συζητήσεις στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι αν επιτρεπόταν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μας έσερνε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος και αυτή η πόλη χωρίζονταν στα δύο... με την απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ