ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Να φύγει το ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία ζητά η Μόσχα

Ουκρανική κρίση: Να φύγει το ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία ζητά η Μόσχα
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία απέρριψαν το αίτημα της Μόσχας για αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τα εδάφη τους AP Photo/Vadim Ghirda

Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα εδάφη τους. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν μετά το 1997 στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Ρουμανία χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

«Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στη Γενεύη

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Γενεύη, με θέμα την ουκρανικήκρίση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της η Μόσχα.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Όπως είπε, «ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Άντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι γνωρίζονται καλά, έσφιξαν τα χέρια στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.

Η συνάντηση ήταν η τελευταία πράξη μίας διπλωματικής χορογραφίας που εκτυλίχθηκε με βάση τις υποψίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που διαψεύδει το Κρεμλίνο, έχοντας παράλληλα συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ