ΚΟΣΜΟΣ

Β.Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με άγνωστο στόχο

Β.Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με άγνωστο στόχο
Φωτογραφία Αρχείου, ο Kim Jong-un, παρακολουθεί εκτόξευση πυραύλου REUTERS/KCNA/Files

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε  εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο, το Σάββατο, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νότιας Κορέας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εκτόξευση του πυραύλου αυτού, με χαρακτηριστικά υποθαλάσσιας εκτόξευσης, ενισχύει τους φόβους της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέας πυρηνικής δοκιμής.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα, νωρίς σήμερα το πρωί, με τροχιά βολής στ' ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης στη Σεούλ. Ωστόσο, δεν έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες, αναφορικά με τον τύπο του πυραύλου, αλλά και το στόχο του.

Το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, προσπαθεί να διευκρινήσει εάν η εκτόξευση ήταν αποτυχημένη και για ποιες αιτίες.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότια Κορέας "Yonhap" αναφέρει ότι «ο πύραυλος πέταξε για λίγα λεπτά», επικαλούμενο έμπιστη πηγή.

Η Βόρειος Κορέα επιχείρησε για πρώτη φορά την εκτόξευση υποβρύχιου πύραυλου . Φαίνεται πως το εγχείρημα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η ανάπτυξη ενός τέτοιου οπλικού συστήματος αποτελεί απειλή για τους γείτονες της χώρας, αλλά και για τις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κεντρική διάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα σε 36 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι η εκτόξευση αυτή, σκόπευε ν' αναδείξει τη Βόρεια Κορέα ως ηγετική στρατιωτική και ενδεχόμενα πυρηνική δύναμη.

Οι στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι είναι σε υψηλή επιφυλακή καθώς φοβούνται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να πραγματοποιήσει την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της "ανά πάσα στιγμή" αψηφώντας τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύουν ότι το κουμουνιστικό καθεστώς εργάζεται για την ανάπτυξη ενός συστήματος υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, βάζοντας στο στόχαστρο τις δύο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ