ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσφυγή της Τουρκίας στο Ανώτατο Δικαστήριο για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν

ΗΠΑ: Προσφυγή της Τουρκίας στο Ανώτατο Δικαστήριο για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν
Σε πρωτόδικο επίπεδο, το δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι οι σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρους δεν πληρούνταν τα κριτήρια της ασυλίας AP Photo/Sait Serkan Gurbuz

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε η Τουρκία καταθέτοντας αίτημα για την υπόθεση που αφορά στην επίθεση σωματοφυλάκων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον ειρηνικών Κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον το 2017.

Σε κοινή γνωμοδότηση που υποβλήθηκε με υπόμνημα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ειδική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την προστασία του προέδρου και άλλων Αμερικανών και ξένων κορυφαίων αξιωματούχων (Secret Service) τόνιζαν ότι οι σωματοφύλακες του αρχηγού του τουρκικού κράτους δεν πληρούν τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπονται στον νόμο Foreign Sovereign Immunities Act (FSIA).

Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, όταν άνδρες της ασφάλειας του χτύπησαν βίαια διαδηλωτές στην πλατεία Σέρινταν και στην συνέχεια ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με προσωπικό της Secret Service έξω από την πύλη της τουρκικής πρεσβείας.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι δεν πληρούνταν τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά όμως άσκησε έφεση, με επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους ασφαλείας του Τούρκου προέδρου.

Με δεδομένο ότι στην υπόθεση εμπλεκόταν ξένη κυβέρνηση, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Secret Service). Στη γνωμοδότησή τους διατυπωνόταν το συμπέρασμα ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς οι σωματοφύλακες δεν έχουν την ασυλία που προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ