ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ο Τραμπ είχε σχέδιο να κατασχέσει όλα τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις ΗΠΑ

Politico: Ο Τραμπ είχε σχέδιο να κατασχέσει όλα τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις ΗΠΑ
Στιγμιότυπο από διαδήλωση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ την 4η Ιανουαρίου 2020 στην Ουάσινγκτον AP Photo/Ted S. Warren, file

Έναν μήνα μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, καταρτίστηκε προσχέδιο προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο διέτασσε τον υπουργό Άμυνας να προχωρήσει στην κατάσχεση όλων των μηχανημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βάσει αποκάλυψης του Politico. 

Το ντοκουμέντο, που προέρχεται από τα Εθνικά Αρχεία, φέρνει στο φως τα ακραία μέτρα που ήταν διατεθειμένος να λάβει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

«Από σήμερα, ο υπουργός Άμυνας θα κατασχέσει, θα συγκεντρώσει, θα διατηρήσει και θα αναλύσει όλα τα μηχανήματα, όλο τον εξοπλισμό, όλες τις πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί ηλεκτρονικά» για τις προεδρικές εκλογές, αναφέρει το προσχέδιο εκτελεστικού διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, το οποίο τελικά δεν υπεγράφη ποτέ.

Διαβάστε επίσης

Politico: Read the never-issued Trump order that would have seized voting machines

Το διάταγμα, που φέρει ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2020, προέβλεπε επίσης να διοριστεί ειδικός εισαγγελέας για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας μετά την κατάσχεση των μηχανημάτων.

Για να δικαιολογηθούν τα μέτρα αυτά, το έγγραφο απαριθμεί σειρά θεωριών συνωμοσίας -οι οποίες έχουν διαψευστεί επανειλημμένα- περί «πειρατείας» στα μηχανήματα.

Δεν είναι γνωστό από ποιον συντάχθηκε το προσχέδιο του εκτελεστικού προεδρικού διατάγματος, πάντως στο δημοσίευμα του Politico επισημαίνεται πως το περιεχόμενο του συνάδει γενικά με τις εισηγήσεις της Σίντνι Πάουελ, πρώην μέλους της ομάδας των δικηγόρων του Τραμπ.

Το προσχέδιο είναι ανάμεσα στα 750 έγγραφα τα οποία παραδόθηκαν στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για την εισβολή στο Καπιτώλιο, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγής του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η αποκάλυψή τους.

Η επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων προς σχολιασμό της εξέλιξης. (AFP).

Η επιτροπή, που συγκροτούν κυρίως Δημοκρατικοί βουλευτές, προσπαθεί να επαληθεύσει αν και ποιες ευθύνες είχαν ο πρώην πρόεδρος και το περιβάλλον του για την επίθεση υποστηρικτών του στην έδρα του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε επίσης

Ένα χρόνο από την εισβολή στο Καπιτώλιο οι πληγές των ΗΠΑ είναι ακόμα ανοιχτές

Έναν χρόνο αφού εγκατέλειψε την εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να διατείνεται ότι του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές του 2020. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν πως έχει δίκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ