ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σουηδία: Διαδηλώσεις σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ κόντρα στο εμβολιαστικό πάσο

Κορωνοϊός - Σουηδία: Διαδηλώσεις σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ κόντρα στο εμβολιαστικό πάσο
Απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, η Σουηδία σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες δεν ακολούθησε το μοντέλο του lockdown AP Photo/Andres Kudacki

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά το Σάββατο στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας ενάντια στο υγειονομικό πάσο για τον κορωνοϊό.

Περί τους 9.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, διαδήλωσαν στους δρόμους της Στοκχόλμης φωνάζοντας «Όχι στο εμβολιαστικό πάσο, Ναι στην ελευθερία», έπειτα από πρόσκληση οργάνωσης που ονομάζεται «το Κίνημα για τη Ελευθερία».

Έτερη διαδήλωση στο Γκέτεμποργκ συγκέντρωσε περί τα 1.500 άτομα.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία αντιμετωπίζει σφοδρό κύμα της επιδημίας με 40.000 ημερήσια κρούσματα εδώ και μία εβδομάδα, έχει θεσπίσει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό από την 1η Δεκεμβρίου.

Από τις 12 Δεκεμβρίου, το πάσο είναι υποχρεωτικό για την είσοδο σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με 50 και πλέον άτομα.

Ορισμένοι διαδηλωτές έφεραν διακριτικά εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η ναζιστική NMR και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην αναγνωρίζονται.

Ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης είχαν κλείσει νωρίς για προληπτικούς λόγους.

Περισσότερο από το 83% των Σουηδών άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιασθεί.

Απέναντι στην πανδημία, η Σουηδία, αντίθετα με άλλες χώρες, δεν επέβαλε lockdown στην πληθυσμό, ούτε έκλεισε τα σχολεία, προτιμώντας να συνιστά την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την εξ αποστάσεως εργασία και περιορισμένη χρήση της μάσκας.

Οι αρχές απαγόρευσαν, ωστόσο, τις επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, περιόρισαν τις δημόσιες εκδηλώσεις και τις ώρες λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των θανάτων στην Σουηδία, περί τους 15.600 επί πληθυσμού 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά είναι σαφώς υψηλότερος σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία και Δανία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ