ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητείται συντονισμός ΕΕ - ΗΠΑ στις Βρυξέλλες απέναντι στην απειλή Πούτιν

Αναζητείται συντονισμός ΕΕ - ΗΠΑ στις Βρυξέλλες απέναντι στην απειλή Πούτιν
«Σε αυτό το σημείο, η επιλογή ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν» δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι σαφώς οι ΗΠΑ προτιμούν την οδό της διπλωματίας, αλλά είναι προετοιασμένες για κάθε σενάριο Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Με το γεωπολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, και στη σκιά της βρετανικής προειδοποίησης ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει την εγκαθίδρυση φιλορωσικής ηγεσίας και κατοχής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, συνέρχεται τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διαδικτυακή παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που ισχυρή στρατιωτική δύναμη άνω των 100.000 ανδρών βρίσκεται συγκεντρωμένη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, με τη χώρα περικυκλωμένη και από το βορρά μέσω Λευκορωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καλέσουν εκ νέου τη Ρωσία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση, προειδποιώντας με μαζικές συνέπειες εάν κινηθεί στρατιωτικά.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δεν αναμένεται κατά πληροφορίες να τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ωστόσο όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά στην περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Εάν υπάρξει μία τόσο σημαντική εξέλιξη [σ.σ εισβολή στην Ουκρανία], η αντίδραση θα είναι γρήγορη και ξεκάθαρη. Θα είναι ζήτημα ημερών, και όχι εβδομάδων» ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος που επικαλείται ο βρετανικός Guardian.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι υπάρχουν διαφωνίες τόσο σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για τις οικονομικές κυρώσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία -και οι οποίες από ευρωπαϊκής πλευράς προς το παρόν δεν ανακοινώνονται.

Τη διαίρεση που επικρατεί στη Δύση εξέθεσε, άλλωστε, προ ημερών ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά τα περί... μικρής και μεγάλης εισβολής στην Ουκρανία.

Σε επίπεδο ΕΕ, όπου και το πλέγμα των κυρώσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί ομόφωνα, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει εκφράσει αμφιβολίες ως προς ενδεχόμενο αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα Swift -επιλογή που έχει τεθεί προς συζήτηση και χαρακτηρίζεται ως «πυρηνική». Ωστόσο, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής τονίζουν πως είναι λάθος να βγει ο,τιδήποτε από το τραπέζι.

Έτερο μείζον ζήτημα αποτελεί η «τύχη» του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, διστακτικά μεν, αλλά να δηλώνει πιο ανοιχτά πλέον πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, «δείχνοντας» σε πάγωμα της έναρξης λειτουργίας του αγωγού, υπό το βάρος και των αμερικανικών πιέσεων.

Μπλίνκεν: «Η επιλογή είναι του Πούτιν»

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας θα τεθεί τάπητος η απειλή ανάφλεξης στην Ανατολική Ευρώπη, με τον Άντονι Μπλίνκεν να ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έκβαση της πρόσφατης συνάτησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει σεβαστή η συμπεφωνημένη έκβαση του Ψυχρού Πολέμου, με την επιστροφή -επί της ουσίας- στα ΝΑΤΟϊκά «συνόρα» του 1997.

Και επ' αυτού, αναμένει την προσεχή εβδομάδα τις γραπτές απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών επί των σχετικών νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που έχει θέσει επί τάπητος, με κύριο άξονα τον αποκλεισμό ΝΑΤΟϊκού μέλλοντος για την Ουκρανία και τη Γεωργία και την απόσυση συμμαχικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από χώρες που εντάχθηκαν στις βορειοατλαντικές δομές μετά το 1997, περιλαμβανομένων Πολωνίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Η Μόσχα διαμηνύει πως «όλα εξαρτώνται» από τις ενέργειες των ΗΠΑ, «δείχνοντας» στις εγγυήσεις ασφαλείας και τις γραπτές απαντήσεις που αναμένει από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ, και μολονότι επίσημα παγίως διαψεύδει ότι σχεδιάζει εισβολή, προειδοποιεί για επερχόμενη κρίση «με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» εάν αγνοηθούν οι απαιτήσεις της.

Ο Μπλίνκεν έδωσε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σήμερα, Κυριακή, σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, απορρίπτοντας, μεταξύ άλλων, αιτήματα εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ για επιβολή προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία, λέγοντας ότι εάν επιβληθούν τώρα κυρώσεις η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει μία πιθανή επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNNi, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη «εισέλθει» στο έδαφος της Ουκρανίας με «επιθετικό τρόπο», η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει «άμεση, σοβαρή και κοινή αντίδραση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Η δήλωση συνιστά ακόμη μία αποσαφήνιση εκ μέρους της Ουάσινγκτον μετά τη σύγχυση και ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπάιντεν, η οποία ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει.

To γεγονός ότι για μικρότερης εμβέλειας ενέργειες της Ρωσίας, όπως κυβερνοεπίθεση ή εκστρατεία παραπληροφόρησης, η αντίδραση θα είναι αναλογική, είναι δεδομένο. Όμως ήταν μία άβολη αλήθεια σε μία επικίνδυνη στιγμή η δήλωση του Μπάιντεν, και έστρεψε τους «προβολείς» σε διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη αναφορικά με την απάντηση προς τη Ρωσία, ενόσω επιχειρείται εδώ και εβδομάδες ακριβώς το αντίθετο: Να παρουσιαστεί ένα ισχυρό, δυτικό μέτωπο απέναντι στο Κρεμλίνο.

Στην κλίμακα των επιλογών που εξετάζονται, είναι σαφές ότι τα σκληρότερα μέτρα θα ληφθούν εφόσον υπάρξει ευρεία εισβολή. Πέραν του συστήματος Swift, από ευρωπαϊκής πλευράς εξετάζεται η απαγόρευση εξαγωγών σε τεχνολογία αιχμής στη Ρωσία, απαγορεύσεις στην έκδοση βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

«Βασικά σε αυτό το σημείο, η επιλογή ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν» ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι σαφώς οι ΗΠΑ προτιμούν την οδό της διπλωματίας, αλλά είναι προετοιασμένες για κάθε ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς παράλληλα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS εάν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις τελματωμένες επί της ουσίας συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε κατ’ ελάχιστο».

Για τη Γερμανία, ανέφερε την ίδια στιγμή μιλώντας στο δίκτυο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία. Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.

Πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως, μετά και την άφιξη των πρώτων παραδόσεων οπλισμού από τις ΗΠΑ στο Κίεβο χθες, Σάββατο, η αμερικανική πρεσβεία έχει ζητήσει την απομάκρυνση του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού και των οικογενειών τους από τη χώρα.

Η απομάκρυνση προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας είναι πιθανόν να ξεκινήσει τη Δευτέρα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κίνηση σηματοδοτεί την μεταστροφή του κέντρου βάρος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ προς τη «συνδρομή της Ουκρανίας στην ενίσχυση της άμυνάς της ενώπιον της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας».

Διαβάστε επίσης

Βρετανική προειδοποίηση για ρωσικό πραξικόπημα στην Ουκρανία

Γεβγκένι Μουράγεφ: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Πούτιν για πρόεδρος-«μαριονέτα» στην Ουκρανία

Ψυχροπολεμική παρτίδα «πόκερ» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ