ΚΟΣΜΟΣ

Ο σχιζοφρενής κακοποιός που δώρισε "ποιοτικό σπέρμα"

Ο σχιζοφρενής κακοποιός που δώρισε "ποιοτικό σπέρμα"
EPA

Τον μπελά της βρίσκει από τρεις οικογένειες τράπεζα σπέρματος που παρουσίασε δωρητή ως έξυπνο, όμορφο και με υψηλό IQ. 

Θεωρούνταν το καλύτερο δείγμα δωρητή, γεγονός που έφερε στη ζωή 36 παιδιά. Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσαν οι οικογένειες, πέρασαν σχεδόν 14 χρόνια για να αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του. Αποδείχτηκε ένας σχιζοφρενής φοιτητής κολλεγίου με βαρύ ποινικό μητρώο.

Οι οικογένειες που χρησιμοποίησαν το σπέρμα, μηνύουν τη τράπεζα σπέρματος Xytex Cryo International, γιατί θεωρούν ότι έπρεπε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στο ιστορικό και τα στοιχεία που καταθέτει ο καθένας.
Η Άνγκελα Κόλλινς (Angela Collins) και η Ελίζαμπεθ Χάνσον (Elizabeth Hanson), που ζουν στο Πόρτ Χόπ (Port Hope) του Καναδά, ξεκίνησαν να εξετάζουν την περίπτωση δωρεάς σπέρματος το 2006. Αφού έμαθαν ότι μόνο τρείς τράπεζες εγκρίθηκαν από το ιατρικό Κέντρο του Καναδά, την ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη, επέλεξαν την Xytex.

Η Κόλινς κάλεσε την εταιρεία και ρώτησε για το πόσο καλά εξετάζονται οι δωρητές. Όπως δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με το CNN, την διαβεβαίωσαν ότι γνωρίζουν άριστα το ιστορικό του καθενός, περισσότερα από ότι θα μάθαινε η ίδια από έναν άνθρωπο, στη ζωή της. Αφού εξέτασε τα προφίλ των δωρητών, η ίδια με τη σύντροφό της κατέληξαν στο προφίλ του 9623. Στα έγγραφα της τράπεζας, τον παρουσίαζαν με δείκτη νοημοσύνης 160, πτυχίο στη νευροεπιστήμη και καθαρό ιστορικό υγείας.

Η τράπεζα σπέρματος μάλιστα, τις διαβεβαίωσε ότι ήταν ένας από τους καλύτερους δωρητές και ότι είναι σπάνιο να βρεις τέτοιο καλά προσόντα σε έναν δότη. Η Κόλλινς, γέννησε ένα γιό το 2007.

Μετά από επτά χρόνια, το ζευγάρι έμαθε την αλήθεια, αφού το σύστημα της Xyter είχε παραβιαστεί . Η εταιρεία κατά λάθος έστειλε μήνυμα σε οικογένειες, όπου αποκαλύπτονταν το όνομα του δωρητή τους. Ορισμένοι, όπως φαίνεται, είχαν περιέργεια για τον άνθρωπο που έδωσε το γενετικό του υλικό, οπότε άρχισαν να τον ερευνούν.

Η έρευνά τους σόκαρε. Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν να κάνουν μια αναζήτηση στη Google. Ο δωρητής είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τις Αρχές, είχε εκδιωχθεί από το κολλέγιο και το 2002, είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, αναφέρεται στην αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Οι οικογένειες τότε άρχισαν να ερευνούν το γενετικό ρίσκο να κληρονομηθεί η σχιζοφρένεια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ποσοστό της κληρονομιάς της ασθένειας, είναι από 70%-100%. ‘Έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας στη τράπεζα σπέρματος, αλλά ο δωρητής παρέμεινε στη βάση δεδομένων τους.

Πέρυσι, ένας δικαστής απέρριψε τη μήνυση της Κόλλινς κατά την Xytex, αλλά παραδέχθηκε ότι οι νόμοι είναι ξεπερασμένοι όταν πρόκειται για την εναλλακτικά αναπαραγωγικά ζητήματα .

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει δημιουργήσει κανονισμούς που πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν σε αντίστοιχες τράπεζες. Συγκεκριμένα, οφείλεται να γίνεται έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το δείγμα να ελέγχεται κάθε έξι μήνες. Στους κανονισμούς που δημιουργήθηκαν το 2012, προστέθηκαν και οι έλεγχοι του ιατρικού φακέλου, και μια κλινική συνέντευξη που θα απεικονίζει τη συμπεριφορά του δωρητή.

Τρείς οικογένειες έχουν καταφύγει πλέον στη δικαιοσύνη απαιτώντας από την τράπεζα σπέρματος 15 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, για απάτη.
Ο συνήγορος της υπόθεσης Τζέιμς Φάιρμαν (James Fireman), αναφέρει: «Ζητάμε χρηματική αποζημίωση για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύψει τις μελλοντικές ιατρικές ανάγκες των παιδιών».

Εκπρόσωπος της τράπεζας σπέρματος, Xytex, αναφέρει στο CNN: «Ακολουθήσαμε όλους τους κανόνες ασφαλείας για να προσφέρουμε ένα δώρο στις οικογένειες, ένα δώρο που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν μόνοι τους».

Το CNN, άφησε τηλεφωνικό μήνυμα και έστειλε email στο πρόσωπο που θεωρείται ότι είναι ο δωρητής. Δεν απάντησε κανείς.

Sperm donor lied about criminal and mental health history, lawsuit alleges

By AnneClaire Stapleton, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ