ΚΟΣΜΟΣ

Στη γλώσσα των νέων μίλησε ο Ομπάμα

Στη γλώσσα των νέων μίλησε ο Ομπάμα
Ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο δημαρχείο της Βρετανίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WILL OLIVER

Ο πρόεδρος της Αμερικής φιλοξενήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα δίνοντας ομιλία στο δημαρχείο της πόλης όπου ήρθε αντιμέτωπος με ερωτήσεις των νέων Βρετανών στους οποίους έδωσε τις συμβουλές του.

Αρχικά, μίλησε για το κίνημα “Black Lives Matter”, την ακτιβιστική κίνηση που οργανώθηκε από την αφρό-αμερικανική κοινότητα και τάσσεται κατά της βίας που ασκείται από τις αστυνομικές αρχές.

«Δεν μπορείς να τους κατηγορείς και να αρνείσαι να συναντηθείς με αυτούς τους ανθρώπους, είναι κάτι που υποβαθμίζει τη θέση σου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος. «Η αξία των κοινωνικών κινήσεων και του ακτιβισμού, είναι ήδη στο τραπέζι. Μπες στο δωμάτιο και βρες μια λύση ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα», τόνισε δείχνοντας την αναγκαιότητα να ξεπεραστεί το πρόβλημα του ρατσισμού.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Ένας από τους κινδύνους είναι ότι με την εκλογή αφροαμερικανού προέδρου, οι άνθρωποι θεωρούν ότι τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί».

Έπειτα, ένας άντρας από το κοινό του ζήτησε να πάρει μια θέση στο ζήτημα της ταυτότητας του φύλου. Ο Ομπάμα, υπερασπίστηκε τη θέση του, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό για να αλλάξει τους πρόσφατους νόμους που περάστηκαν σε πολιτείες όπως της Βόρειας Καρολίνας και του Μισισιπή.

Ο συζήτηση του Προέδρου με την κοινότητα των νέων ήταν ένα μέρος της προσπάθειας για να καθοδηγήσει σε ένα πιο ουσιαστικό διάλογο, μακριά από τις ομιλίες του υψηλού επιπέδου, που έχουν συνηθίσει με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ομπάμα περιόδευσε το θέατρο Globe του Λονδίνου για να σηματοδοτήσει την 400η επέτειο από το θάνατο του William Shakespeare . Εκφώνησε μια μικρή σύντομη απόδοση του« Άμλετ » και περιηγήθηκε στη σκηνή του 17ου αιώνα .

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία πέρασαν χρόνο με τη Βασιλική Οικογένεια και τον νεαρό πρίγκιπα Γεώργιο, τον οποίο χαρακτήρισε και «αξιολάτρευτο», όπως αναφέρει το CNN.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., εν όψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, για να μην αποδυναμωθεί η Ένωση.

«Η ενότητα της Ευρώπης βρίσκεται υπό πίεση, αλλά όχι σε κρίση», επεσήμανε ο Μπάρακ Ομπάμα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ